Smirivanje vodostaja Studio B, Tanjug

Objavljeno: 02.05.2016. 12:25 Izmenjeno: 05.05.2016. 17:14

U naredna 24 sata biće na snazi žuti hidro alarm, jer se od četvrtka očekuje smirivanje hidrološke situacije i prestanak padavina, kaže hidrolog Dejan Vladiković. Zapadna Morava poplavila priobalje u Kraljevu.

On je dodao da, bez obzira na obilne padavine nije bilo popuštanja nasipa i izlivanja reka, da je bio umeren porast vodostaja na slivu Južne Morave i na njenim pritokama, posebno Toplici, kao i na slivu Zapadne Morave i na njenim pritokama, od kojih je najviše porasla Rasina.

„Što se tiče pritoka Velike Morave  bilo je malo jačeg porasta u okolini Smederevske Palanke, to su reke  Kubrušnica i Jasenica. Jasenica je stigla do granice vanredne odbrane od poplava, ali se smiruje polako i nije bilo izlivanja“, rekao je Tanjugu Vladiković.

On je dodao da je poplavljeno, nebranjeno, poljoprivredno zemljište između Požege i Čačka, kao i da se u toku dana očekuje da će Mlava i Timok da rastu do granice redovne odbrane od poplava, kao i Kolubara i Jadar, ali da ne očekuje veće probleme.

„Od četvrtka, odnosno petka očekujemo postepeno smirivanje hidrološke suituacije, postepeno jenjavanje padavina, mogući su samo po negde popodnevni pljusak u zapadnom , istočnom i jugoistočnom delu Srbije“,rekao je Vladiković.

On je naglasio da je oprez i dalje neophodan pošto se ciklon sporo premešta, da su ekipe i dalje na terenu i da sprovode odbranu koja je neophodna.

 

Zapadna Morava poplavila priobalje u Kraljevu

Štab za vanredne situacije u Kraljevu, saopštio je danas da je zbog visokog vodostaja Zapadna Morava poplavila oranice u svom priobalju u Kraljevu sa obe strane kod mosta u Grdici i izlila se na lokalni put Grdica-Oplanići, ali da zasad nije ugrozila stambene objekte.

 

„Nivo Zapadne Morave je kod Kratovske stene porastao za 3,2 a kod Miločajskog mosta kod Kraljeva za oko dva metra“, rekao je na konferenciji za novinare načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Radioca Kočović.

„S obzirom da vodostaj Morave raste nekoliko centimetara po satu, što je manje nego tokom prethodnog dana i noći i ukoliko uzvodno prestanu padavine, nadamo se da ćemo ovoga puta proći bez evakuacije i veće materijalne štete“, rekao je Kočović.

Prema njegovim rečima, u kraljevačkom kraju je do sada palo oko 40 litara kiše po kvadratnom metru, što je doprinelo i da vodostaj Ibra poraste za oko 80 centimetara, ali bunari gradskog vodovoda nisu ugroženi. Vodostaj reke Ribnice je, takođe, porastao za jedan metar što je dovelo do potkopavanja neuređenih delova obale.

Zbog kiše koja različitim intenzitetom neprekidno pada gotovo tri dana, nabujale su sve reke u kraljevačkom kraju, ali se nisu približile nijednoj kući.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana