Renovira se najstariji klub za penzionere u Sopotu Beoinfo

Objavljeno: 11.08.2021. 14:30 Izmenjeno: 11.08.2021. 14:30

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević obišla je  radove na renoviranju kluba za penzionere u beogradskoj opštini Sopot

Obilasku su prisustvovali predsednik opštine Sopot Živorad Milosavljević i direktor Gerontološkog centra Beograd Srđan Dimitrijević.
Nataša Stanisavljević je podsetila da je ovaj klub za penzionere jedan od najstarijih objekata ove vrste u Beogradu.

– Klub postoji od 1983. godine. U toku su radovi na njegovom kompletnom renoviranju, biće zamenjeni svi podovi, unutrašnja i spoljna stolarija, toaleti, a biće omogućen i pristup osobama sa invaliditetom. Nakon renoviranja, klub će biti opremljen novim nameštajem i drugom opremom, a svi radovi koštaće oko 9,5 miliona dinara – rekla je Stanisavljevićeva.

Ona je istakla da je za Grad Beograd važno da stariji sugrađani imaju najbolje moguće uslove za boravak u klubovima, kao i da svi korisnici imaju podjednake uslove.

– Želimo da svaki naš stariji sugrađanin ima podjednako dobre uslove, bez obzira na to da li živi na Vračaru ili u Sopotu. To je razlog što Grad ulaže u sve ove prostore i podiže njihov kvalitet, jer razlika ne sme postojati. U narednom periodu nastavićemo sa ulaganjima, rekonstrukcijama i otvaranjem novih klubova, te nam je tako u planu za narednu godinu otvaranje novog kluba u Rakovici, a u toku je i razmatranje lokacije za još jedan klub na teritoriji opštine Palilula – istakla je sekretarka za socijalnu zaštitu, podsetivši da na teritoriji grada danas rade 32 kluba za penzionere.

Predsednik opštine Sopot Živorad Milosavljević je naglasio da najstarija populacija zaslužuje kvalitetnu pažnju kakvu joj pruža Grad Beograd.
– Ambijent u koji će posle renoviranja dolaziti penzioneri sa teritorije opštine Sopot zaista će biti lep i to je prilika da svi na lokalu povedemo još bolju brigu o najstarijim sugrađanima. Napori Grada predstavljaju obavezu i za lokalne samouprave da svi zajedno ulažemo više u prostore u kojima najstariji borave kao i da ulažemo u organizaciju njihovih aktivnosti – kazao je Milosavljević.

Direktor Gerontološkog centra Beograd Srđan Dimitrijević ukazao je na to da će renovirani prostor u Sopotu omogućiti da se stvore najbolji uslovi za upoznavanje i druženje korisnika, a da će zaposleni Gerontološkog centra dati sve od sebe kako bi njihove godine bile ispunjene kvalitetnim aktivnostima.

Klub za starije u Sopotu, koji se nalazi na Kosmajskom trgu 14, obuhvata površinu od 193 kvadratna metra, a prostoru pripada i ograđena terasa u zadnjem delu površine 62 kvadrata. Kapacitet kluba je 70 korisnika, a upisana su ukupno 343 člana.

U klubovima za starije na teritoriji Beograda pružaju se usluge kojima se zadovoljavaju najrazličitije egzistencijalne potrebe osoba starijih od 65 godina (ishrana, servisne usluge kao što su pranje, sušenje i peglanje veša, održavanje lične higijene i slično), kao i potreba za druženjem kroz mnogobrojne interaktivne aktivnosti koje se svakodnevno realizuju. Usluga se pruža 12 sati dnevno u okviru 32 kluba na teritoriji grada Beograda. Svake godine se revitalizuju objekti po iskazanim potrebama ustanove, a prošle godine kapaciteti dnevnih centara i klubova su prošireni završetkom i opremanjem još četiri novootvorena kluba. Aktivnih korisnika klubova na teritoriji grada Beograda ima oko 8.500, a u okviru klupske mreže organizuju se različite aktivnosti kao što su preventivna zdravstvena zaštita, zatim literarne, dramske i likovne sekcije, nastupi folklornih grupa i brojne druge aktivnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 22°C

Grmljavina sa kišom

Sreda
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana