Rekonstrukcija škola u Beogradu Beoinfo

Objavljeno: 29.03.2021. 12:21 Izmenjeno: 29.03.2021. 12:26

Grad ove godine izdvojio više od 420 miliona za rekonstrukciju osnovnih i srednjih škola.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao je radove na rekonstrukciji OŠ „Vlada Aksentijević” na opštini Palilula i tom prilikom podsetio da će ove godine u rekonstrukcije osnovnih škola u Beogradu biti uloženo 220 miliona dinara.

Radojičić je rekao da su radovi započeti početkom marta i naglasio da se za sada odvijaju bez problema i po planovima.

– Vrednost investicije je devet miliona dinara, a radi se na obezbeđivanju dela sportske sale jer je došlo do oštećenja temelja i deo sale nije bio bezbedan za đake. Uverio sam se da radovi teku bez problema, a izvođač je siguran da neće biti probijanja rokova već će radovi možda biti završeni i pre roka. Ova škola je sagrađena 1956. godine, a trenutno je pohađa 640 učenika.  Postoji veliki broj zahteva za upis u OŠ „Vlada Aksentijević”, a sa direktorom sam razgovarao i o trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Velika većina učenika starijih razreda nastavu pohađa onlajn, dok učenici nižih razreda mahom dolaze u školu, osim njih 15-ak koji su izrazili želju da budu u „onlajn režimu”. U ovom trenutku desetoro dece je u izolaciji, ali je generalno situacija pod kontrolom – istakao je gradonačelnik.

On je dodao da Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu i u periodu korone veoma aktivno radi i ulaže značajna sredstva u rekonstrukcije škola, kako osnovnih, tako i srednjih.

– Trenutno se u Beogradu rekonstruiše 12 osnovnih škola, a vrednost tih investicija je 220 miliona. Kada su srednje škole u pitanju, radi se na rekonstrukciji četiri objekta, a vrednost radova je 204 miliona dinara. Najobimniji radovi odvijaju se na Devetoj gimnaziji, gde će samo ove godine biti uloženo 52 miliona dinara, dok će sledeće godine u isti objekat biti uloženo 102 miliona dinara. To su najkomplikovaniji radovi, posle kojih će škola dobiti dodatni prostor. Rekonstruiše se i Mašinska škola u Rakovici, kao i Tehno art škola. Vrednost tih radova je 34, odnosno 14 miliona dinara – rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd bez obzira na tešku situaciju izazvanu pandemijom nastavlja da ulaže u školsku infrastrukturu.

– Nadam se da ćemo sledeću školsku godinu dočekati spremni kako bi deca imala što bolje uslove za obrazovanje. Radovi na Zemunskoj gimnaziji se odvijaju nešto sporije u odnosu na planirano, ali se nadamo da će biti gotovi do kraja maja. Rekonstrukcija Zemunske gimnazije je bila zahtevna jer se radi o objektu koji predstavlja spomenik kulture, pa se radilo po posebnim pravilima. Važno nam je da obezbedimo što bolje uslove za decu jer je kvalitetno obrazovanje jedan od naših prioriteta – poručio je Radojičić.

Osvrnuo se i na najavljeni konkurs za prijem novih komunalnih milicionara, rekavši da komunalni red u Beogradu održava Komunalna milicija, neretko uz pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova.

– Pripadnici Komunalne milicije su u prethodnom periodu uradili veliki posao u Beogradu kako bi epidemiološke mere bile ispoštovane. U ovom trenutku Beograd ima 320 komunalnih milicionara, dok je primljeno još 90 i oni se nalaze na obuci. Raspisan je konkurs za prijem još 52 komunalna milicionara i očekujem da će u budućnosti povećan broj pripadnika ove službe dati rezultat koji će svaki građanin moći da vidi. Trudićemo se da izaberemo najbolje kandidate i odmah po završetku procedure i obuke oni će se naći na terenu – rekao je Radojičić.

Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak naglasio je da OŠ „Vlada Aksentijević”, osim učenika koji žive u neposrednoj blizini, pohađa oko 40 odsto dece koja stižu iz Krnjače, Borče, Koteža, Karaburme, Mirijeva i sa Zvezdare.

– Očekujemo da radovi budu završeni do 1. jula, a zajedno sa republičkim investicijama tokom ove godine za rekonstrukcije osnovnih i srednjih škola, kao i vrtića, biće izdvojeno više od milijardu dinara – rekao je Gak i podsetio da je danas počeo konkurs za mesta u beogradskim vrtićima, gde će biti oko 1.250 mesta više nego prošle godine.

Događaju je prisustvovao direktor OŠ „Vlada Aksentijević” Nebojša Novović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Pretežno oblačno

Sreda
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana