Rekonstrukcija Kanalizaciono-crpne stanice „Gazela“ posle četiri decenije

Objavljeno: 08.03.2016. 10:51 Izmenjeno: 08.03.2016. 10:51

Gradski menadžer Goran Vesić i član Gradskog veća Dragomir Petronijević obišli su danas Kanalizaciono-crpnu stanicu „Gazela“, gde su u toku radovi posle više od četiri decenije.

KCS „Gazela“ je jedna od najvećih crpnih stanica u Beogradu i pokriva i fekalnu i kišnu kanalizaciju, precizirao je Vesić.

– KCS „Gazela“ je izgrađena 1975. godine, a prvi put se rekonstruiše posle 41 godine. Menjaju se sva tri velika kolektora za prikupljanje atmosferskih voda, čiji je kapacitet kubik i po u sekundi. Ova stanica pokriva skoro dve stotine hektara površine Novog Beograda, to jest blokove 17, 18, 19 i 20, kao i delove blokova 21 i 22, zatim 23 i 24, te Blok 43 i brodogradilište, što govori o njenom značaju. Takođe, menja se i agregat i retenzija koja prikuplja vodu i štiti u slučajevima većeg vodostaja – rekao je Vesić.

Gradski menadžer je dodao da građani Novog Beograda mogu da budu sigurni da će radovi biti završeni u roku, a stanica će sve vreme raditi. Dakle, rekonstrukcija ovog objekta završiće se uz rad, zaključio je Vesić.

Dragomir Petronijević je podsetio da je investitor radova Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, te da je ovo samo deo šireg plana grada da svako naselje u narednih deset godina dobije vodovodni i kanalizacioni priključak. On je naglasio da pojedini delovi Beograda imaju problem za zastarelom kanalizacionom mrežom, na čemu će se takođe raditi u narednom periodu.

– Plan je da se rekonstruišu kanalizaciona i vodovodna mreža, ali i da se urade priključci tamo gde ih nema, a čitav posao vredi oko 570 miliona evra. Finansiraće se iz budžeta grada i evropskih fondova – kazao je Petronijević.

Prvi put se sistemski radi i razmišlja deceniju unapred, dodao je Petronijević.

Direktor „Beogradskog vodovoda i kanalizacije“ Svetozar Veselinović najavio je da se, osim ove, obnavlja i crpna stanica „Karađorđev trg“ u Zemunu, a u planu je i rekonstrukcija CS „Ušće“, koja će pomoći da se efektnije odvodnjavaju kišne i fekalne vode sa kompletnog Novog Beograda i Zemuna.

Radovi na obnavljanju KCS „Gazela“ trebalo bi da budu završeni u avgustu. Događaju je prisustvovao i direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Pretežno oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana