Rekonstruisan hotel „Planinka“, radovi koštali 15 miliona evra tanjug

Objavljeno: 09.02.2023. 12:06 Izmenjeno: 09.02.2023. 13:23

Inače, već smo zaposlili 100 radnika, a planiramo u sezoni i više“, rekao je Raičević i dodao da spremni čekaju nove goste.

foto tanjug

 

U rekonstrukciju hotela „Planinka“ u Kuršumlijskoj banji, koji je svečano otvoren, uloženo je 15 miliona evra i objekat je sada kao nov, izjavio je Tanjugu predsednik odbora direktora Akcionarskog društva „Planinka“ Radovan Raičević. Otvaranju hotela prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će potom razgovarati sa građanima Mesne zajednice Merdare. Raičević je rekao da su pre tri godine, sa PIO fondom i Direkcijom za imovinu Srbije, sklopili ugovor o kupovini Kuršumlijske banje, nije radila više od 15 godina. „Banja je bila potpuno ruinirana, prostor okolo i sam objekat tako da je sada, nakon radova koji su trajali tri godine, praktično sve novo – grejanje, struja, kanalizacija i drugo“, rekao je Raičević. Naveo je da je dodat još jedan sprat pošto su krovovi bili ravni, što nije bilo primereno prostoru, te da objekat sada ima i druge sadržaje – nove bazene, sale za sastanke… „Urađena je potpuna rekonstrukcija i objekat je sada kao nov. Srećna okolnost je da je objekat iz 80-ih godina, a gradila ga je isto Planinka, izuzetno savremeno za to vreme“, rekao je Raičević Tanjugu i dodao da je i sada hotel urađen na dosta savremen način. U rekonstrukciju je, kaže, uloženo ukupno 15 miliona evra. „Država nam je pomogla sa subvencijama od 20 odsto, Planinka je dala oko 12,5 miliona evra, a pomoć države je bila 2,5 miliona evra. Inače, već smo zaposlili 100 radnika, a planiramo u sezoni i više“, rekao je Raičević i dodao da spremni čekaju nove goste.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je  Kuršumlijsku banju i prisustvovao otvaranju rekonsturisanog hotela „Planinka“, u koji je uloženo 15 miliona evra. „Kako je ovo izgledalo 2006. godine… bilo je kao da je bombardovano, bile su ruševine, a sada je ovde velelepni hotel“, rekao je Vučić tokom obilaska banje i istakao da je posao dobilo 700 ljudi. Vučić je dodao da Kuršumlijska banja ima vodu sa temperaturom većom od 60 stepeni. „Pozvali smo ovde i ljude iz Merdara da vidimo šta možemo da rešimo“, kazao je Vučić. Predsednik je istakao da je država pomogla obnovu Kuršumlijske banje i da se i tu moglo videti da nije tačno da država pomaže samo strane investitore. „Pomogli smo ovde i u većem procentu nego što pomažemo strance“, istakao je Vučić i poručio da će domaći privrednici uvek moći da računaju na pomoć države. Najavio je da će Jugoimport SDPR za dva ili tri dana imati konkurs za nekvalifikovane radnike sa osnovnom školom koji su zainteresovani da se prekvalikuju u varioce. Dodao je da su varioci sada traženi i da imaju dobre plate i da su potrebni u Kuršumliji. Otvaranju hotela prisustvuju ministar građevinarstva Goran Vesić, ministar za turizam i omladinu Husein Memić, ministar za javna ulaganja Marko Blagojević, ministarka zdravlja Danica Grujičić, direktori Koridora Srbije i Puteva Srbije, Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak i drugi. Nakon otvaranja hotela, predsednik će razgovarati sa građanima Mesne zajednice Merdare. Prema rečima predsednik odbora direktora Akcionarskog društva „Planinka“ Radovana Raičevića, urađena je potpuna rekonstrukcija hotela „Planinka“ i objekat je sada kao nov. Raičević je rekao da su pre tri godine, sa PIO fondom i Direkcijom za imovinu Srbije, sklopili ugovor o kupovini Kuršumlijske banje, nije radila više od 15 godina. „Banja je bila potpuno ruinirana, prostor okolo i sam objekat tako da je sada, nakon radova koji su trajali tri godine, praktično sve novo – grejanje, struja, kanalizacija i drugo“, rekao je Raičević. Naveo je da je dodat još jedan sprat pošto su krovovi bili ravni, što nije bilo primereno prostoru, te da objekat sada ima i druge sadržaje – nove bazene, sale za sastanke… „Urađena je potpuna rekonstrukcija i objekat je sada kao nov. Srećna okolnost je da je objekat iz 80-ih godina, a gradila ga je isto Planinka, izuzetno savremeno za to vreme“, rekao je Raičević Tanjugu i dodao da je i sada hotel urađen na dosta savremen način. U rekonstrukciju je, kaže, uloženo ukupno 15 miliona evra. „Država nam je pomogla sa subvencijama od 20 odsto, Planinka je dala oko 12,5 miliona evra, a pomoć države je bila 2,5 miliona evra. Inače, već smo zaposlili 100 radnika, a planiramo u sezoni i više“, rekao je Raičević i dodao da spremni čekaju nove goste.

Hotel „Planinka“ u Kuršumlijskoj banji je rekonstrukcijom, koja je trajala tri godine, postao Velelepni hotel na 18.000 kvadratnih metara uz potpuno uređen banjski prostor, izjavio je predsednik odbora direktora Akcionarskog društva „Planinka“ Radovan Raičević. „Dvesta soba, medicinski blok, restorani, bazeni, velnes i još mnogo toga od danas čeka naše goste“, rekao je Raičević na ceremoniji otvaranja rekonstruisanog hotela, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Raičević je pozdravio prisutne i posebno zahvalio predsedniku Vučiću na podršci da se ovaj projekat realizuje. Naveo je da je A.D. „Planinka“ 1980. godine sagradila hotel „Žubor“ u saradnji sa fondom PIO, a da se posle pet godina Kuršumlijska banja odvojila i pokušala samostalno da radi. Podsetio je da je 2006. godine prestala sa radom i da je za to vreme „uništeno sve što je vredelo“. Kako je rekao, bez obzira na težinu zadatka A.D. „Planinka“ je 2020. godine potpisala ugovor sa Direkcijom za imovinu Srbije i počela sa obnovom. Raičević je naveo da je Planinka u izgradnju Kuršumlijske banje uložila više od 15 miliona evra i zaposlila 100 radnika, te da je sa hotelom u Lukovskoj banji u poslednje tri godine zaposleno više od 200 radnika. „Sa tri banjska centra i ukupno 600 radnika u turizmu postali smo značajan faktor razvoja Kuršumlije, topličkog kraja i celog juga Srbije“, rekao je on i dodao da su u izgradnji hotela i u Lukovskoj i u Kuršumlijskoj banji imali podršku Ministarstva privrede kroz subvencije od 20 odsto. „Kao firma, nastavićemo i dalje da ulažemo i gradimo i da zajedno sa Vladom Srbije doprinesemo da jug Srbije bude razvijen i poželjno mesto za život“, dodao je Raičević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Pljusak

Max: 14°C
Min: 11°C

Pljusak

Vremenska prognoza za 5 dana