Regularnost, optužbe, cenzus, pohvale… Studio B

Objavljeno: 25.04.2016. 19:06 Izmenjeno: 26.04.2016. 09:49

U izbornoj noći, strepeći za cenzus, opravdanje za izborni neuspeh pojedini opozicioni lideri probali su da nađu u optužbama na račun drugih.

Bez dokaza i uz more lažnih optužbi, predstavnici opozicionih stranaka ponovo su prevazišli sebe.

U izbornoj noći, strepeći za cenzus, opravdanje za izborni neuspeh probali su da nađu u optužbama na račun drugih.

Svi su bili krivi i RIK-a i  CeSID i druge stranke, samo nije bilo objašnjenja kako jedva vide izborni prag.

Iako je sa više zvaničnih mesta  poručivano da su rezultati koji su sinoć saopštavani bili preliminarni, to opozicione stranke nije sprečilo na svoj izborni poraz pokušaju da zamaskiraju lažnim optužbama o izbornoj krađi.

Da je u pitanju samo želja za vlašću, a ne istinom, pokazuje i potpuni preokret u izjavama. Čim su čuli da cenzus nije sporan, opozicija menja ploču. Čak toliko da neki od njih hvale RIK.

 

Vučić: Čudne stvari su se dešavale tokom noći

Aleksandar Vučić izjavio je da su pojedine stranke „preskočile“ cenzus prošle noći u nedovoljno razjašnjenim okolnostima.

„Čudne stvari su se desile tokom noći“, ukazao je Vučić.

„Čudne posete, pretnje, pritisci i pitanjua zašto RIK ne radi noću, a radi, a da niko nije pitao zašto PIK ne radi, već spava“, naveo je Vučić i ocenio da ko zna šta bi se još dogodilo da SNS nije osvojio apsolutnu većinu na izborima.

On je izrazio sumnju u vezi 25 zapisnika sa „logičkom greškom“, među kojima devet iz Sjenice, te kako su dve liste tokom noći „čudno“ prešle cenzus, te da je ostao u uverenju da je procena SNS koliko je ta lista osvojila glasova bila osnovana.

Vučić je ukazao da je tokom celog dana opozicija lagala o tome da navodno ima nepravilnosti na izborima, a da nije uložila nijedan prigovor.

„Jedina dva uložena prigovora su ona koje je uložila SNS, vezano za Vranje i Ribnik“, rekao je lider naprednjaka.

Iskazao je poverenje u nadležne organe.

Uprkos svemu tome, rekao je, većinsku volju naroda ne mogu da promene, a izrazio je ponos činjenicom da je njegova stranka osvojila 100.000 glasova više nego na prethodnim izborima.

„Meni ne trebaju fantomski glasovi“, rekao je Vučić.

Takođe je ocenio da je odluka o izborima bila dobra, jer su „umirene tenzije“.

 

Đurđević: Izbori regularni, nezapamćeni pritisci na RIK

Predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević izjavio je danas da je izborni dan u Srbiji protekao regularno, uz zabeležene dve nepravilnosti, i dodao da je ono što se sinoć događalo od strane pojedinih učesnika izbornog procesa predstavljalo „nezapamćen vid pritiska“ na RIK.

On je novinarima na konferenciji ponovio da su juče zabeležene dve nepravilnosti – jedna na biračkom mestu 24 u Vranju i druga na biračkom mestu 57 u Jagodini, ali da su izbori protekli regularno.

„Tu konstataciju potvrđuje i preliminarni izveštaj o nalazu i zaključcima koji je RIK-u dostavila međunarodna komisija za posmatranje izbora i u kome se navodi da su izborne procedure sprovedene na efikasan način i u skladu sa zakonom, a da je RIK počeo da objavljuje rezultate u ranim jutarnjim časovima čime je doprineo transparentnosti procesa“, rekao je Đurđević.

On je podsetio da RIK ima rok da u četvrtak objavi rezultate pošto razmotri sve podnete prigovore.

Đurđević je istakao da je iznenađen malim brojem prigovora koji su podneti RIK-u, s obzirom da su juče, kako je rekao, razni akteri izbornog procesa „bombardovali javnost izjavama o nepravilnostima, bugarskim vozovima, nedostajućim listićima“.

„Očekivao sam ogroman broj prigovora, a do sada je samo SNS podnela dva“, rekao je Đurđević.

„Ono što se sinoć dešavalo od strane pojedinih učesnika izbornog procesa jedan nezapamćen vid pritiska na RIK koji do sada nije zabeležen. I to od ljudi za koje sam prvi put čuo kao aktere u aferi glasanja iz Bodruma“, istakao je Đurđević.

RIK će sa rezultatima izaći u javnost kada obradi 100 posto biračkog tela, dodao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Subota
Sunčano

Max: 33°C
Min: 20°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana