Regionalni centri za upravljanje otpadom od sledeće godine tanjug

Objavljeno: 24.11.2022. 15:53 Izmenjeno: 24.11.2022. 16:35

Na sastanku je dogovoreno da će se u narednom periodu razmatrati i mogućnosti za unapređenje saradnje i zajedničkog učešća u drugim zelenim programima ove finansijske institucije

foto tanjug

 

Realizacija jednog od najznačajnijih projekata „Zelene agende“, izgradnja sedam regionalnih centara za upravljanje otpadom u Srbiji, odvija se po planu, predočila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović na sastanku sa regionalnim direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem.

Na sastanku se razgovaralo o dinamici realizacije infrastrukturnih projekata u domenu upravljanja otpadom, koji će biti finansirani iz kreditne linije EBRD i Francuske razvojne agencije (AFD), navodi se u saopštenju ministarstva.

EBRD je strateški partner Vlade Srbije i Ministarstva u realizaciji kapitalnih zelenih projekata, istakla je Vujovićeva, i dodala da će regionalni centri za upravljanje čvrstim otpadom u skladu sa najvišim ekološkim standardima doprineti i jačanju svesti o značaju recikliranja, kao i povećanju procenta reciklaže otpada u Srbiji.

„U prvoj polovini 2023. godine počeće izgradnja regionalnih sanitarnih deponija i prateće infrastrukture za tretman otpada u Valjevu, Užicu i Pirotu, dok će druga faza obuhvatiti Sombor, Novu Varoš, Sremsku Mitrovicu i Rašku“, rekla je ministarka.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo projektom u Kragujevcu, kojim je omogućen kompletan prelazak gradske toplane sa uglja i mazuta na ekološki prihvatljiviji energent, i saglasili se da je to jedan od najuspešnijih projekata realizovan u saradnji EBRD.

Na sastanku je dogovoreno da će se u narednom periodu razmatrati i mogućnosti za unapređenje saradnje i zajedničkog učešća u drugim zelenim programima ove finansijske institucije, koji se odnose na klimatske promene i druge oblasti usmerene na očuvanje i zaštitu životne sredine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana