Regionalna konferencija „Baza retkih bolesti“u Novom Sadu Studio B

Objavljeno: 22.10.2021. 16:32 Izmenjeno: 22.10.2021. 16:59

Supruga predsednika Srbije, Tamara Vučić poručila je, otvarajući skup, da se tako važna tema ni u jednom trenutku ne sme zanemariti i da zajedničkim snagama, uz pomoć države, moramo da kreiramo bolji svet, pun razumevanja i podrške

FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC/bs

Prvi korak na putu humanosti smo već napravili i krenuli u zajedničku borbu koju su do juče vodili samo brižni roditelj i posvećeni eksperti, poručila je Tamara Vučić I podsetila na otvaranju konferencije da država mnogo ulaže u dijagnostiku i lečenje retkih bolesti, posebno u dečijem uzrastu.

Nacionalni program za retke bolesti usvojen je 2019. godine sa osnovnim ciljem da se poveća mogućnost dijagnostike, dostupnost terapije i poboljša kvalitet života obolelih i njihovih porodica.

U toku je izmena zakona o socijalnoj zaštiti, a u prethodnom periodu izdvojeno je skoro 8 i po miliona dinara za borbu protiv retkih bolesti kod dece.

Tema ovogodišnje konferencije odnosi se na neonatalni skrining, odnosno značaj skrininga novorođenčadi u dijagnostici i lečenju retkih bolesti.

Grupa retkih oboljenja u sebi ima 6.000 do 7.000 različitih oboljenja, a procenjuje se da između šest i sedam odsto svetske populacije boluje od tih bolesti. Oko 80 odsto oboljenja su nastala ili na rođenju ili u ranom dečijem uzrastu, dok oko trećine svih obolelih ne dožive petu godinu života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana