Region – potvrđeno ukupno 3.866 zaraženih Tanjug

Objavljeno: 04.04.2020. 12:09 Izmenjeno: 04.04.2020. 21:27

U zemljama na prostoru bivše Jugoslavije trenutno je zvanično prijavljenih 3.866 obolelih od bolesti koju izaziva korona virus.

Brojčano, ali ne i srazmerno broju stanovnika, birus je najviše pogodio Srbiju, gde je, zaključno sa 3. aprilom, zaraženo ukupno 1.476 osoba, a umrlo je 39.U Srbiji je do sada testirano gotovo 6. 000 građana.Polovina zaraženih je u Beogradu, ukupno je hospitalizovano je oko 874 pacijenata, od kojih je do juče 82 bilo u teškom stanju, na respiratorima. Posmatrano prema starosnoj strukturi, u Srbiji je najviše zaraženih u dobi od 25 do 55 godina, dakle, radno aktivno stanovništvo.

Na kosovskoj teritoriji, gde prema procenama iz 2017. živi nešto više od 1,8 miliona ljudi, zaključno sa jučerasnjim danom su registrovane 132 zaražene osobe I dve preminule.

U Sloveniji, koja prema najnovijim procenama iz ove godine ima nešto više od dva miliona stanovnika, evidentirane su čak 934 zaražene osobe i 20 umrlih.Slovenija, inače, testira više od hiljadu ljudi dnevno I do sada među zaraženima prevladavaju žene, a starosna dob zaraženih je između 45 i 54 godine.

U Hrvatskoj, koja prema procenama iz prošle godine ima 4,76 miliona stanovnika potvrđeno je 1.079 zaraženih i osam umrlih.Prosečna starost zaraženih, saopštena na dan 20. marta, u Hrvatskoj je bila 42,6 godina, pa je to, smatraju stručnjaci, razlog što je njihova klinička slika dobra.

U Bosni i Hercegovini, koja prema procenama iz 2017. ima 3,5 miliona stanovnika zaključno sa jučerašnjim danom potvrđeno je 575 zaraženih, najviše u Republici Srpskoj – 274, uglavnom u Banjaluci.U Republici Srpskoj je umrlo šest od ukupno 18 žrtava na nivou BiH. Ostatak zaraženih je u Federaciji BiH, a najviše u Sarajevu, gde je prosečna starost obolelih od 51 i 60 godina.Najveća opasnost za Federaciju BiH je činjenica da je virus “ušao” u čak šest bolnica I više domova zdravlja, pa je veliki broj medicinskog osoblja u izolaciji.

Crna Gora je najduže odolevala ovoj pošasti, sudeći prema zvanično prijavljenim slučajevima, ali je zato za kratko vreme premašila broj zaraženih u odnosu na kosovsku teritoriju, na primer, gde živi dva puta više stanovnika.Do kraja jučerašnjeg dana je u Crnoj Gori, koja prema najnovijim procenama iz ove godine ima nešto malo više od 630. 000 stanovnika, zvanično saopšteno da su od korona virusa zaražene 174 osobe, dve su umrle, a 6. 375 je pod zdravstvenim nadzorom. Najmlađi registrovani pacijent u Crnoj Gori ima tri godine, a najviše zaraženih registrovano je u Podgorici I Tuzima, opštini koja je u karantinu.

U Severnoj Makedoniji, gde prema procenama iz prošle godine živi 2,077 miliona stanovnika evidentirano je 430 zaraženih I 12 mrtvih.

Zbog sprečavanja širenja zaraze korona virusom do sada je vanredno stanje proglašeno u Srbiji, Severnoj Makedoniji, a od juče I u Republici Srpskoj. U svim zemljama nekadašnje SFRJ donete su različite mere u cilju sprečavanja širenja virusa I one se razlikuju od države do države, a zajedničko im je ograničeno kretanje građana u različitim vremenskim periodima.

Kretanje građane starijim od 65 godina, koji su I najugroženiji od ovog virusa, zabranjeno je u svim državama.

U Sloveniji I Hrvatskoj je, na primer, doneta I mera zabrane napuštanja mesta prebivališta, a u Crnoj Gori, u Tuzima I Severnoj Makedoniji, u više opština, čitava mesta su stavljena u karantin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana