Region: Građani manje zabrinuti zbog virusa Tanjug

Objavljeno: 28.04.2020. 19:35 Izmenjeno: 28.04.2020. 19:35

Regionalna agencija za marketinško savetovanje i istraživanje tržišta Valicon u okviru studije koja prati reakciju stanovništva Srbije i regiona na širenje epidemije virusa korona, sprovela je treću po redu anketu krajem aprila, a najnoviji rezultati pokazuju da su građani manje zabrinuti zbog širenja virusa.

Foto:Tanjug (AP Photo/Darko Bandic, File)

Iako je ona na visokom nivou, čak 81 posto, optimističan je pokazatelj promena unutar strukture zabrinutosti, gde se u poređenju sa prethodna dva talasa, primećuje pad od 10 odsto u okviru grupe građana koji su jako zabrinuti, pa ih je trenutno 15 odsto.

Prati ih najveća grupa onih koji su zabrinuti u određenoj meri – 66, odsto, slede oni koji su uglavnom nezabrinuti 14 odsto i svega 5 odsto je onih koji uopšte nisu zabrinuti.

U prilog optimizmu govori podatak da 9 od 10 građana Srbije predviđa poboljšanje u vezi kontrole širenja virusa.

Krajem marta i početkom aprila predviđanja ispitanika u vezi okončanja situacije bila su koncentrisana ka sredini juna meseca.

Uprkos najavljenoj relaksaciji restriktivnih mera i predviđanjima o stabilnijoj epidemiološkoj slici u narednom periodu, građani su ipak u poslednjem merenju početak avgusta videli kao period okončanja epidemije.

Nakon relaksacije epidemioloških mera, 32 posto anketiranih građana smatralo ih je previšem strogim, što je više nego duplo u odnosu na prvi talas merenja.

U zemljama regiona ocena mera za suzbijanje širenja epidemije znatno je niža, tako u Bosni i Hercegovini mere prestrogim trenutno smatra 26 odsto lokalnog stanovništva, a 18 odsto u Hrvatskoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 19°C

Grmljavina sa kišom

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 24°C
Min: 15°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana