Reforma pravosuđa nastaviće se uz široke javne konsultacije Tanjug

Objavljeno: 17.01.2022. 12:08 Izmenjeno: 17.01.2022. 12:10

„I na ovaj način smo se kao društvo svrstali u red najnaprednijih evropskih naroda i zemalja koji su spremni i dorasli usvajanju najviših standarda vladavine prava“, kazala je Joksimocić.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da su građani Srbije pokazali spremnost za strukturnu sistemsku promenu koja jača demokratske institucije i vladavinu prava i dodala da će se u narednom periodu pripremati set pravosudnih zakona koji će omogućiti primenu novih ustavnih odredbi.

Joksimović u izjavi za Tanjug ističe da će se u pripremu pravosudnih zakona ući uz puno i inkluzivno savetovanje sa strukom, akademskom zajednicom, civilnim sektorom i najširom javnošću, kao i sa Venecijanskom komisijom.

To će biti učinjeno, kako je kazala, kako bi se u svakom segmentu te reforme ostvarili najviši standardi koji građani Srbije očekuju.

Navodeći da su građani Srbije glasanjem na referendumu za ustavne promene pokazali zrelost, Joksimović kaže da su prihvatanjem Akta o promeni Ustava Srbije pokazali da i dosadašnji proces pristupanja EU, kao i sve reforme koje se kroz taj proces sprovode, građani razumeju kao koristan i blagotvoran za najšire društvene interese.

Joksimović smatra da je rezultat referenduma uverljivi dokaz da Srbija i njeni građani zaslužuju još brži napredak na evropskom putu jer su, kako navodi, u najtežim godinama za moderno čovečanstvo i uz globalne izazove za demokratiju koje pandemija nosi, pokazali visok nivo demokratskog znanja, poverenja u vladavinu prava i snagu da i u teškim vremenima radimo u interesu jačanja ljudskih i građanskih prava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno vedro

Subota
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana