Reciklažni kontejneri umesto podzemnih Studio B, Beoinfo

Objavljeno: 19.03.2019. 12:41 Izmenjeno: 19.03.2019. 14:31

U Beogradu su puštena u rad 202 reciklažna kontejnera, kao i sedam zvona za odlaganje staklene ambalaže, čime se obeležava i Svetski dan reciklaže.

Osim što će svi podzemni kontejneri biti zamenjeni, Grad će zajedno sa građanima vršiti i separaciju otpada, nakon čega će biti recikliran, ističe zamenik gradonačelnika Goran Vesić i dodaje da će se i u narednom periodu raditi na širenju ekološke svesti kako bi naš grad ostao čist.

Povodom Svetskog dana reciklaže Vesić je obišao novopostavljene podzemne reciklažne kontejnere u Ulici 16. oktobra u Mirijevu. Vesić je podsetio da se na ovoj lokaciji u Mirijevu nalazi jedno od 59 reciklažnih ostrva, te da je prošle godine postavljeno 198 reciklažnih kontejnera.

– U Beogradu trenutno imamo ukupno četiri stotine reciklažnih kontejnera. Oni se postavljaju na mesta nekadašnjih podzemnih kontejnera, koji su se pokazali kao veoma loši. Većina njih je propalo, a firma koja ih je održavala otišla je u stečaj. Zato smo doneli odluku da ih zamenimo reciklažnim kontejnerima – rekao je Vesić.

On je izrazio žaljenje zbog toga što novac mora ponovo da se ulaže jer je prethodna vlast napravila loš potez sa podzemnim kontejnerima, ali da je nađeno rešenje sa reciklažnim ostrvima, gde građani mogu da odlažu različite vrste otpada – papir, plastiku, biološki otpad, staklo.

– Zvona za odlaganje stakla postavljaju se tamo gde ima dosta lokala i ugostiteljskih objekata. Cilj je da polako uvodimo građane u separaciju otpada, jer u budućnosti više neće biti deponovan u Vinči nego će se prerađivati i dalje upotrebljavati – naveo je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je najavio i da će „Gradska čistoća” naredne godine kupiti mašinu za mlevenje stakla, koje može biti nadalje upotrebljavano, recimo za pravljenje asfalta. Takođe, očekuje se da ove godine počnu radovi na deponiji u Vinči, koja putem javno-privatnog partnerstva prelazi u ruke francusko-japanskog konzorcijuma. Tamo će se napraviti čitav niz postrojenja za preradu otpada, podsetio je Vesić.

Fokus grada i „Gradske čistoće”, zajedno sa građanima, dodao je Vesić, biće separacija otpada. On je naglasio da građani i te kako koriste reciklažne kontejnere, što govori u prilog sve većoj ekološkoj svesti.

Vesić je napomenuo i da je ovo poslednja godina u kojoj ćemo imati plastične kese u glavnom gradu, te da se sa Ministarstvom zaštite životne sredine radi na promeni niza zakonskih rešenja kako bi plastične kese bile zabranjene od 1. januara 2020.

On je izrazio veliku zahvalnost „Gradskoj čistoći” jer sve što oni rade jeste korak dalje ka čistijem i uređenijem gradu, kao i podizanju ekološke svesti.

Marko Popadić naglasio je da JKP „Gradska čistoća” u saradnji sa Gradom Beogradom poslednjih godina dosta ulaže u primarnu selekciju otpada.

– Nabavkom ovih novih podzemnih kontejnera, koje smo preradili za biološki otpad, kao i nabavkom zvona za odlaganje stakla omogućavamo ljudima da na mestu nastanka otpada vrše selekciju i tako čuvamo životnu sredinu – istakao je Popadić.

Miloš Ignjatović najavio je edukativnu akciju u predškolskoj ustanovi u opštini Zvezdara, u saradnji sa Gradom Beogradom i „Gradskom čistoćom”, gde će se najmlađi upoznati sa značajem reciklaže i očuvanjem životne sredine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 23°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana