Rebić: Privedeno 18 osoba, troje zadržano zbog nasilnog ponašanja u RTS-u RTS, foto Tanjug

Objavljeno: 18.03.2019. 09:44 Izmenjeno: 19.03.2019. 10:18

Prethodna dva dana policija privela 18 osoba u vezi sa protestima i upadom u zgradu RTS-a. Šestorica policajaca zadobila telesne povrede, rekao direktor policije Vladimir Rebić.

Vladimir Rebić je povodom zahteva „da se oslobode deca“ rekao da zakon Srbije podrazumeva da su deca osobe mlađe od 14 godina, a da je veći broj privedenih stariji od 20 godina, a neki su i četrdesetogodišnjaci.

Za dva dana privedeno je 18 osoba, devet zbog prekršaja zakona o javnom redu i miru, a osam zbog učinjenih krivičnih dela.

Pred nadležnim prekršajnim sudom sedam osoba je hitno procesuirano. Šestoro je osuđeno na 30 dana zatvora, jedna osoba na novčanu kaznu, a protiv dve se vodi prekršajni postupak u redovnoj proceduri.

Osam osoba je učinilo krivično delo, od kojih šest krivično delo nasilničko ponašanje na javnom skupu. Od njih, tri osobe su na zadržavanju, a protiv tri se vodi postupak u redovnoj proceduri.

„Tri lica su zadržana jer su nasilno ušla u RTS, pretila motornom testreom, razbila staklo, bezobzirno se ponašali prema zaposlenima u RTS-u i policijskim službenicima“, rekao je Rebić.

Na pitanje koji je odgovor policije na ultimatum Boška Obradovića da svi privedeni nakon upada u RTS budu pušteni do danas u 15 časova, Rebić je rekao da je Srbija pravna država, i da se zna koji organ šta radi.

„Policija ne utiče na odluke drugih nadležnih organa, odnosno suda. Nerealno je da neko iz policije zove sud. Mogu konstatovati da je najava protesta besmislena. Nema potrebe da na ovaj način iskazuju zahteve, jasna je procedura i sud je doneo odluke“, rekao je Rebić.

Ako i danas bude protesta, policija će, kaže Rebić, postupati kao i juče.

„Tu smo da zaštitimo institucije, svi koji budu učinili prekršaj ili krivično delo, biće procesuirani“, rekao je direktor policije i poručio organizatorima protesta da protestuju u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju.

 

Šest policajaca zadobilo telesne povrede

Direktor policije je istakao da je policija tokom vikenda postupala profesionalno i uzdržano.

„Fizička snaga je primenjena isključivo prema najagresivnijima i učiniocima delikata koji su najviše ugrožavali bezbednost. Najpre smo izdavali upozorenje, naredbu, i videli ste i na smnimcima da je policija krajnje uzdržano reagovala, potiskivanjem“, rekao je Rebić i dodao da će unutrašnja kontrola MUP-a ispitati sve slučajeve u kojima je bila upotrebljena snaga.

Ukazao je da je policija radila u teškim uslovima, pod velikim pritiskom, bahatim ponašanjem, napadima, vređanjem.

„Šest policajaca je zadobilo telesne povrede. To su policajci koji su časno obavljali zadatak, da omoguće optimilan red i mir i za one koji šetaju i koji rade u kompanijama“, istakao je Rebić.

Opširnije na www.rts.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana