Realizacija priključenja na daljinski sistem grejanja teče po planu Beoinfo

Objavljeno: 13.09.2021. 17:20 Izmenjeno: 13.09.2021. 17:20

Na ovaj način Sekretarijat za zaštitu životne sredine doprinosi povećanju energetske efikasnosti i poboljšanju kvaliteta snabdevanja energijom, ali i značajno doprinosi poboljšavanju kvaliteta vazduha i smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, posebno u delu oko škole gde je najveći broj dece, saopštavaju iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine

U cilju unapređenja kvaliteta vazduha i životne sredine u Beogradu, a imajući u vidu činjenicu da u urbanoj zoni grada postoji veliki broj kotlarnica koje rade neefikasno, koristeći ekološki nepovoljna goriva (mazut, ugalj itd), Sekretarijat za zaštitu životne sredine je 2012. godine započeo realizaciju Programa gašenja kotlarnica u objektima, a na osnovu odluke gradonačelnika, saopštavaju iz ovog sekretarijata. Ovim programom se objekti javne namene u nadležnosti Grada Beograda, koji koristeći ekološki nepovoljne energente negativno utiču na kvalitet vazduha u neposrednoj okolini, priključuju na sistem daljinskog grejanja JKP „Beogradske elektrane”. Toplifikacija objekata direktno dovodi do smanjenja emisije štetnih materija, što dugoročno utiče na kvalitet vazduha u njihovoj okolini.

U prethodnom periodu urađeno je gašenje kotlarnica i priključenje na distributivni sistem prirodnog gasa ili na daljinski sistem grejanja 22 objekta u Beogradu (uglavnom škola). Priključenje je urađeno u sledećim objektima: OŠ „Boško Buha”, OŠ „Marija Bursać”, OŠ „Milan Rakić”, OŠ „Jovan Cvijić”, Građevinska škola, Četvrta beogradska gimnazija, Škola za mašinstvo i umetničke zanate „Tehnoart”, vrtić „Bubamara” na Paliluli, Bogoslovija „Sveti Sava”, Pravoslavni bogoslovski fakultet, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković”, OŠ „1300 kaplara”, Medicinska škola, OŠ „Arčibald Rajs”, ETŠ „Rade Končar”, Srednja tehnička PTT škola, OŠ „Jajinci”, OŠ „Stefan Nemanja”.
Takođe, tokom 2019. i 2020. godine nastavljena je realizacija projekata gašenja kotlarnica. Na distributivni sistem prirodnog gasa priključene su OŠ „Filip Višnjić”, OŠ „Vojvoda Mišić”, OŠ „Stefan Nemanja” i OŠ „Vladimir Rolović”. Za realizaciju ovih projekata Grad Beograd je iz budžeta izdvojio oko 320 miliona dinara.

U toku 2021. godine Sekretarijat je započeo proceduru za izvođenje radova na priključenju na distributivni sistem prirodnog gasa za još tri osnovne škole koje se nalaze na teritoriji grada Beograda, opština Surčin.

U julu su započeti radovi na priključenju na distributivni sistem prirodnog gasa u OŠ „Vuk Karadžić” u Surčinu. Rok za završetak radova je 90 dana, a očekuje se da će radovi biti završeni i sistem pušten u rad najkasnije tokom meseca oktobra.

Osim u ovoj školi, započeti su radovi i u OŠ „Dušan Vukasović Diogen” – Bečmen. I ova škola će biti priključena na distributivni sistem prirodnog gasa. Radovi će biti završeni tokom novembra.

U narednom periodu na distributivni sistem prirodnog gasa biće priključena i OŠ „ Branko Radičević” – Boljevci, izdvojeno odeljenje u Progaru. U toku je javna nabavka za izbor izvođača radova na izgradnji unutrašnje gasne instalacije radi priključenja objekta. Rok za podnošenje dokumentacije za učešće na tenderu je 15. septembar 2021. godine.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana