Reakcije na posetu Merkelove: Podigla saradnju Srbije i Nemačke Studio B

Objavljeno: 13.09.2021. 18:35 Izmenjeno: 14.09.2021. 11:14

Svaka poseta nemačke kancelarke Angele Merkel i sastanci sa najvišim zvaničnicima Srbije je dobra, pa i ova oproštajna, ali od nje ne treba očekivati ništa senzacionalno, ocenjuju diplomata Ognjen Pribićević i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež

Promene koje je u Srbiju donela Merkelova vidljive su i golim okom, ocenjuje Pribićević, dok Čadež u prvi plan ističe da će na talasu dobrih odnosa sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i posle njenog odlaska biti nastavljen priliv investicija nemačkih kompanija.

Sam dolazak Angele Merkel pred sam kraj kancelarskog mandata, dobra je vest i dobra poruka za Srbiju. Nije to puka simbolika, ali moramo da budemo realni kada je njen uticaj  ubuduće u pitanju. Ne smemo da imamo prevelika očekivanja jer njena stranka pred skorašnje izbore u Nemačkoj ne stoji baš najbolje, ali nema razloga ni za strah od nekog velikog preokreta u politici prema Srbiji, ocenjuje diplomata Ognjen Pribićević.

Vladavinu Angele Merkel, iz našeg srpskog ugla, obeležio je uspon ekonomske saradnje i nemačkih investicija, ocenjuje predsedenik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Svaka njena poseta je značajna i uvek je signal investitorima, kompanijama i privrednicima, ne samo iz Nemačke, već i iz cele Evrope, da je sredina koju ona posećuje dobra, da tu može da se napravi dobar posao i da je, pre svega, kaže predsednik srpske privredne komore, sigurna za investicije.

Ne očekujem da će političko penzionisanje Merkelove uticati na nemačke investicije u Srbiji. Ona ni do sada nije odlučivala u ime kompanija, već samo slala dobre signale i ja očekujem novi talas ulaganja. Neki projekti su već spremni i uskoro će biti objavljeni, poručio je Čadež.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 22°C

Pretežno vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana