Reagovanja: Lačakova izjava politički problematična Studio B

Objavljeno: 13.01.2021. 18:31 Izmenjeno: 13.01.2021. 19:07

Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost kaže da izjave Miroslava Lajčaka o Vašingtonskom sporazumu šalju u političkom smislu problematičnu i opasnu poruku

Izjavom da Vašingtonski sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nije pravno obavezujući, specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak poručuje da Vašingtonski sporazum i njegova realizacija kakva je primarno dogovorena, ne odgovara Briselu, pre svega Nemačkoj, smatra diplomata Zoran Milivojević. Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost kaže da izjave Miroslava Lajčaka šalju u političkom smislu problematičnu i opasnu poruku.

Lajčakova izjava zapravo daje vetar u jedra svima onima u Prištini koji smatraju da ih promena predsedničke administracije u SAD razrešava obaveze poštovanja pre svega onoga što je potpisano u Beloj kući u septembru 2020. godine, kaže Nemanja Starović. Ipak, on dodaje da bi bilo iznenađenje da nova administracija u SAD dopusti Albancima na KiM da odstupe od slova Vašingtonskog sporazuma i da na taj način naruše autoritet najveće svetske sile, jer, kako kaže, bez obzira na to što je sporazum zaključen u prisustvu Donalda Trampa, to je ipak učinjeno u Beloj kući.

Činjenica je da skreće pažnju i nije nigde spomenuo obavezu poštovanja Briselskog sporazuma koji je zaključen pre skoro osam godina.
„Zapravo šalje se još jedna poruka Albancima na KiM da ne postoji nikakav međunarodni autoritet kojim bi se morali povinovati i da to nije ni EU koja ne koristi svoje mehanizme da bi ih primorala da se pridržavaju slovu Briselskog sporazuma, ali da to nije ni Vašington, niti Ujedinjene Nacije jer se Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti svakako flagrantno krši svo vreme
Lajčakova izjava o Vašingtonskom sporazumu pokazuje da vrh Evropske unije od početka nije bio saglasan sa američkim pristupom i da mu Vašingtonski sporazum ni tada nije odgovarao, ističe diplomata Zoran Milivojević.

Milivojević ističe da će Srbija svakako i dalje biti na liniji Vašingtonskog sporazuma, jer je to u njenom najboljem interesu: da se ne razgovara o statusu, da je ekonomija u osnovi normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a i kada je reč o srpsko-američkim odnosima. „Vašingtonski sporazum pruža platformu za unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i SAD na osnovu obostranog interesa“, zaključio je Milivojević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja

Trenutna temperatura °C

Ponedeljak
Susnežica

Max: 7°C
Min: 1°C

Susnežica

Vremenska prognoza za 5 dana