Razoreni Beograd na fotografijama Studio B

Objavljeno: 06.04.2021. 15:19 Izmenjeno: 06.04.2021. 15:19

Otvorena izložba fotografija povodom 80. godišnjice šestoaprilskog fašističkog bombardovanja Beograda 1941. godine. 

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je izložbu fotografija povodom 80. godišnjice šestoaprilskog fašističkog bombardovanja Beograda 1941. godine.

Vesić je istakao da je u okviru obeležavanja tragičnih događaja koji su se dogodili na današnji dan pre 80 godina, danas otvorena izložba koju su priredili Ustanova kulture „Dadov”, Ruski dom i Ambasada Rusije u Beogradu.

– Građanke i građani Beograda ovde po prvi put mogu da vide fotografije razaranja našeg grada pre 80 godina. Ove fotografije su, između ostalog, snimali i nemački piloti, na kojima se može se videti koliko je naš grad bio uništen. Život je u bombardovanju izgubilo više od 2.500 ljudi, mada se ni danas ne zna tačan broj, kao što nažalost ne znamo ni imena svih žrtava. U potpunosti je uništeno 700 zgrada, dok je više hiljada razoreno toliko da u njima nije moglo da se živi – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, Beograd nikada u 20. veku nije pretrpeo veća razaranja, a bombardovan je pet puta.

– Ta tragedija završena je tri i po godine kasnije kada je Beograd oslobođen zajedničkim snagama partizanskih jedinica i Crvene armije. Danas se sećamo zajedno sa našim ruskim prijateljima svih tih ljudi i obeležavamo taj tragični događaj sa željom da se u 21. veku nikada više ne dogodi da naš grad bude bombardovan. Gledamo u budućnost, sećamo se žrtava i svega što se dogodilo, a verujemo da u Evropi u budućnosti više neće biti ovakvih događaja, kao i to da će Srbija biti sigurna. Da bi naša zemlja bila sigurna, mora da bude ekonomski i vojno snažna, ali i politički nezavisna. To je jedina garancija da se našem gradu više nikada ne dogodi nešto slično – naglasio je Vesić.

On je dodao da je ova izložba početak obeležavanja „Dana Beograda”, koji se tradicionalno obeležavaju svake godine u aprilu.

– U okviru „Dana Beograda” imamo čitav niz manifestacija. Nakon obeležavanja sećanja na 6. april počinju „Dani Beograda, koji će biti završeni 19. aprila podizanjem spomenika despotu Stefanu Lazareviću, jednom od naših najznačajnijih vladara koji je prvi Beograd proglasio glavnim gradom Srbije – istakao je Vesić.

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko je podsetio na brojne zajednički organizovane manifestacije ruske ambasade i Grada Beograda.

– Ova izložba je samo deo naših zajedničkih nastojanja da ne zaboravimo tragične događaje od 6. aprila 1941. godine. Imaćemo zajedničke događaje i povodom 80. godišnjice napada fašističke Nemačke na Sovjetski Savez. To sve dokazuje da smo zajedno u borbi protiv pokušaja revizije istorije i istine o Drugom svetskom ratu. Izložbe poput ove su veoma važne jer nam pokazuju, kao i generacijama koje dolaze kako je sve to izgledalo u očima onih koji su doživeli sve ovo što vidimo na fotografijama. Posetioci mogu da vide šta se stvarno dogodilo na današnji dan u Beogradu pre 80 godina – rekao je Bocan-Harčenko.

Događaju su prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, sekretar za kulturu Ivan Karl i direktor UK „Dadov” Vladimir Mijović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno oblačno

Utorak
Kiša

Max: 12°C
Min: 10°C

Kiša

Vremenska prognoza za 5 dana