Raznovrstan program „Dana evropske baštine” Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 03. 10. 2019. 10:18:04

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine”, Sekretarijat za privredu predstavlja nekoliko održanih i najavljuje nove besplatne programa za građane.

 

Obilazak Muzeja Narodnog pozorišta

Narodno pozorište u Beogradu – Muzej Narodnog pozorišta (Dositejeva 2), u godini kada obeležava vek i po rada, a u okviru „Dana evropske baštine”, obezbedio je besplatan obilazak. U toku obilaska posetioci mogu videti i aktuelnu izložbu (za minimum 15 posetilaca). Grupne posete Muzeju Narodnog pozorišta mogu se najaviti na telefon 060/224 0147, kontakt Dragica Gaćeša, organizator Muzeja Narodnog pozorišta.
Program obilaska zdanja Narodnog pozorišta – „Otvorena vrata Narodnog pozorišta” – kroz zgradu teatra, posetioci će, uz medijatora Dragana Stevovića, saznati najosnovnije istorijske podatke o ovom zdanju kulture od nacionalnog značaja.

Prijava na blagajni pozorišta. Okupljanje na ulazu. Kontakt: 011/2626-566
Termin: četvrtak,  3. oktobar u 17 časova

Bogati „Dani evropske baštine” u Grockoj

„Dani evropske baštine” se u Grockoj i ove godine obeležavaju u skladu sa živopisnim okruženjem, poznatom po vrednom kulturnom nasleđu, lepoti prirode i najslađem voću, uz sadržajne programe za sve uzraste.

Podržani od strane Sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture i informisanja, Turističke organizacije Beograda i opštine Grocka, raznovrsni programi obuhvataju različite aspekte nasleđa, materijalnog i nematerijalnog, koji nam, baš kako to ovogodišnja tema „Umetnost i zabava – nasleđe u fokusu” i nalaže, omogućavaju da obogatimo svakodnevni život i prepoznamo vrednosti svog okruženja – uživanjem u kulturnim sadržajima, navode iz opštine Grocka.

Gradska opština Grocka i Centar za kulturu Grocka su se predstavili raznovrsnim i posećenim programima  likovnim, galerijskim, muzičkim, edukativnim, tribinskim, izletničkim…

Za kulturno-turistički izlet put ove zelene i voćne destinacije, organizovanim u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda, danima se tražilo mesto više u autobusu koji je krenuo sa stajališta u centru prestonice. Celodnevni obilazak kulturne baštine opštine Grocka obuhvatio je nezaobilazno arheološko nalazište „Belo brdo” u Vinči, koje upoznaje izletnike sa svetskom baštinom na našem tlu, varošku Rančićevu kuću, zaštićenu ambijentalnu celinu Gročanska čaršija, upoznavanje sa spomenikom i ličnošću Ilije Garašanina, obilazak antičke Kasno-rimske grobnice u Brestoviku, srednjevekovnog manastira Rajinovac u Begaljici, i čuvenog Aginog brda sa vidikovcem restorana „Vinogradi” u Grockoj. Kao novina u odnosu na prethodnu godinu, izletnike je „dočekao” Legat dr Aleksandra Kostića koji govori o izuzetnoj ličnosti naše ne tako daleke prošlosti, ali i o vrednim arheološkim nalazima i paleontološkim nalazima iz okruženja. Takođe, istog dana je upriličen i IV Sajam zimnice na Gročanskoj čaršiji, te su izletnici uživali u domaćim proizvodima „Jesenje kuhinje” koja je svojim živim bojama ukrasila šetališnu zonu stare varoši.

„Ljubavni život na dvoru Obrenovića” naziv je pikantne tribine Smiljane Popov i „Beograda za početnike” predstavljene u Rančićevoj kući, autentičnom varoškom domu Grocke. Na mestu gde se u 19. veku oko okrugle sofre uz kafu i rakiju pregovaralo, ugovaralo i provodadžisalo, bilo je reči o aferama i sentimentalnoj istoriji naših kraljeva i kraljica iz loze Obrenovića. Gost tribine Milorad Stokin predavanje je bogato ilustrovao retkim fotografijama, a istraživanje zasnovao na zapisima putopisaca, savremenika, dvorskih lekara i tadašnje štampe.

„Muzička bašta” Centra za kulturu Grocka, predstavila je etno-grupu „Gergina” na letnjoj sceni Rančićeve kuće, ambijentu zaštićenog kulturnog dobra, a nizali su se i poznati hitovi poput „M’ndra–mja” (Draga moja), Ma fukut muma frumuasa (Rodila me majka lepu), „Gergina, gergina”… Sastav „Gergina” čine ženski etno-vokali i prateći instrumentalni orkestar (harmonika, violina, frula i goč).

U galeriji Centra za kulturu Grocka pred brojnom publikom otvorena je tematska izložba „Moje okruženje” upriličena u okviru kulturno-turističke manifestacije „Dani evropske baštine“. Postavka u Rančićevoj kući, koja je i sama „eksponat“ kao zaštićeno kulturno dobro, obuhvata više desetina dečjih radova od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta, odabranom po konkursnom pozivu Centra za kulturu Grocka i odluci žirija. Likovni konkurs je osmišljen u cilju upoznavanja dece i mladih sa kulturnom baštinom i vrednostima lokalne zajednice, po kojima je Grocka, stara varoš kraj Dunava, odavno čuvena.

Programi se tokom oktobra meseca nastavljaju: tribinama sa temom kulturnog nasleđa u saradnji sa Centrom za urbani razvoj, promocijom knjige „Toplina varoškog doma Grocke – Gročanska čaršija i Rančićeva kuća” autorke Zorice Atić, istoričara umetnosti, predstavljanjem dokumentarnog filma „Gročanske priče” (Grocka Tales) autora Nebojše Ilića, nedavno prikazanom na Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma u Velikom Gradištu, kao i edukativnim radionicama za najmlađe – Likovnom radionicom i predstojećom Arheološkom radionicom u saradnji sa Muzejom grada Beograda.

Tragovi putovanja – akvareli Milana Zlokovića

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, u okviru manifestacije „Dani evropske baštine” priređuje izložbu i tribinu „Tragovi putovanja – akvareli Milana Zlokovića”. Izložba je otvorena juče i realizuje se u saradnji „Fondacije Milan Zloković” i Zavoda. Autor izložbe je Hajna Tucić, istoričar umetnosti iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

U petak u 13 časova biće održana tribina posvećena arhitekti Milanu Zlokoviću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Oblačno

Max: 4°C
Min: 2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana