Raznovrstan prateći program ovogodišnjeg Bitefa beoinfo

Objavljeno: 05.08.2022. 13:08 Izmenjeno: 05.08.2022. 13:08

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Gete Institut, „British Council” i Francuski institut u Beogradu, kao i brojni sponzori i partneri. 

Pedeset šesto izdanje festivala Bitef održaće se u Beogradu od 23. septembra do 2. oktobra, uz devet predstava vodećih evropskih i svetskih autora u glavnom programu i raznovrstan prateći program.

Pored tradicionalnih pratećih programa kao što su Susreti sa autorima i Polifonija, ove godine će se održati i plenarni sastanak organizacije IETM, što će biti prilika da se vodeći pozorišni profesionalci iz celog sveta okupe u Beogradu. Reč je o četvorodnevnom događaju sa više od 500 učesnika pod sloganom „WORK HARD, LIVE HARDER!” i u okviru kojeg će se organizovati stručne tribine, predavanja, radionice i drugi vidovi razmene iskustava između pozorišnih radnika iz svih krajeva sveta.

Tema sastanka je usko vezana uz temu ovogodišnjeg Bitefa koji se bavi pitanjem rada u savremenom društvu, ali i umetnosti. Učesnici sastanka će pokušati da pronađu odgovore na pitanja kao što su: U kakvom stanju je tržište rada u današnjem kasnom kapitalizmu? Kakav je efekat neoliberalne eksploatacije na društva u celini? Šta se dešava sa pravima radnika i uslovima njihovog rada nakon pandemije? Kako se rad transformisao u izvođačkim umetnostima i pozorištu? Kako se postiže stabilnost i predvidljivost u svetu koji se dramatično menja?

U okviru plenarnog sastanka IETM, biće organizovana i Pitchorama, poseban program namenjen srpskim, ali i umetnicima iz celog sveta, u okviru kojeg će oni imati priliku da predstave svoje projekte i pronađu partnere za njihovu realizaciju. Rok za prijavu ističe 8. avgusta.

Vizuelni identitet plenarnog sastanka je zasnovan na kadru iz serijala „Naše priredbe”, emitovanog na Radio-televiziji Beograd 1973. godine, po tekstu Bore Ćosića, muzici Vojislava Kostića i u režiji Jovana Ristića. Fotografija je preuzeta iz poslednje epizode serijala, koja nosi naslov „Radna akcija”, a posvećena je jedinstvenoj formi zajedničkog rada koja je organizovana još tokom NOB-a, a potom se razvila na principima solidarnosti, drugarstva i zajedničkog ulaganja. U čuvenim radnim akcijama, milioni omladinaca su gradili auto-puteve, pruge, fabrike, čak i čitave gradove.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana