Razgovor Patrijarha srpskog Porfirija i ser Stjuarta Piča Tanjug

Objavljeno: 09.02.2022. 18:50 Izmenjeno: 15.02.2022. 10:35

““Dijalog doživljavamo kao jevanđelsku dužnost i misiju, jer kao hrišćani svakog čoveka vidimo kao brata, kao bližnjeg, i stoga smo uvek spremni na dijalog““, poručio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski Porfirije razgovarao je  u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu sa Stjuartom Pičom, specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan, o razvoju srpsko-britanskih odnosa i tradicionalno srdačnoj saradnji između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Anglikanske crkve.

U srdačnom, prijateljskom i otvorenom razgovoru patrijarh je podsetio da svestrani razvoj srpsko-britanskih odnosa posebno učvršćuje srdačan odnos koji tradicionalno postoji između Srpske pravoslavne crkve i Anglikanske crkve, saopšteno je iz SPC.

Patrijarh je naglasio da su vrata Patrijaršijskog dvora otvorena za članove anglikanske zajednice u Srbiji koji decenijama, još od vremena blaženog spomena patrijarha Germana, praznik Silaska Svetog Duha na Apostole molitveno proslavljaju u Patrijaršijskoj kapeli Svetog Simeona Mirotočivog.

Patrijarh Porfirije i Stjuart Pič su tokom razgovora, koji je protekao u ambijentu međusobnog razumevanja, analizirali trenutnu situaciju u Srbiji i regionu i iskazali obostranu podršku dijalogu, kako između crkava i verskih zajednica, tako i između svih ostalih političkih i društvenih strukutra.

Prijemu je prisustvovala ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 11°C

Pretežno oblačno

Subota
Jak vetar

Max: 14°C
Min: 6°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana