Dr Vesna Marinković – Mičić, Vitalis

Vesna Marinković – Mičić

Ravnopravnost žena i muškaraca, kao jedno od osnovnih ljudskih prava i osnovnih vrednosti demokratskog društva koje Ustav Srbije garantuje u svojim osnovnim odredbama, prvi put je operacionalizovano u posebnom zakonu – Zakonu o ravnopravnosti polova. Zakon reguliše samo oblasti koje su posebno značajne za ostvarivanje ravnopravnosti polova i propisuje samo deo posebnih mera za postizanje ravnopravnosti polova i sprečavanje i eliminaciju diskriminacije po osnovu pola. Mnoga pitanja značajna za ravnopravnost polova regulisana su brojnim supsidijernim zakonima koji regulišu određene oblasti društvenog života (porodični odnosi, zdravstvo, obrazovanje, radni odnosi i zapošljavanje i dr.). Prema definiciji Saveta Evrope: Rodna ravnopravnost podrazumeva jednaku vidljivost, moć i učešće oba pola u svim sferama javnog i privatnog života i prihvatanje i uvažavanje komplementarnosti žena i muškaraca i njihovih različitih uloga u društvu. Prema definiciji Ujedinjenih nacija: Ravnopravnost žena i muškaraca (rodna ravnopravnost) odnosi se na jednaka prava, odgovornosti i mogućnosti žena i muškaraca, devojčica i dečaka. Ravnopravnost između žena i muškaraca je jedna od temeljnih vrednosti Evropske unije koja seže sve do 1957, kada je princip jednake plate za jednak rad postao sastavni deo Ugovora iz Rima. Na nivou Evropske unije danas postoje mnogobrojne direktive, smernice, preporuke, izveštaji i zaključci koji se odnose na različite oblasti života žena i muškaraca. Postoje i mišljenja da sama podela poslova nije problem, već činjenica da se ono što je „muško”, smatra vrednijim. U zdravstvu, žene su medicinske sestre, muškarci doktori itd.

Na linku ispod možete čuti šta sve o ravnopravnost žena i muškaraca I podele poslova kažе Dr Vesna Marinković – Mičić, Vitalis

 

Biografija Dr Vesna Marinković – Mičić, specijalista za anesteziju, reanimaciju i akupunkturu i predsednik Udruženja akupunkturologa Srbije, veliki je poznavalac i praktični stručnjak i zapadne i ukupne kineske medicine. Prva je, i na visokostručnom nivou „pomirila“ tradicionalnu i modernu medicinu u uspešnom lečenju mnogih bolesti. Zato su je izlečeni pacijenti prosto gurnuli u medijsku orbitu. Već godinama pišu novine, snimaju su televiziske emisije, govori se na radiju… Poslednjih 20 godina bavi se proučavanjem lekovitih dejstava lekovitih biljaka i lekovotih dejstava prirodnih sastojaka ishrane kao i proizvodnjom i korišćenjem suplemenata radi prevencije i lečenja bolesti i očuvanja zdravlja. Rezultat ovih istraživanja su proizvedeni suplementi u Vitalis Farmu i Vitalis Doctors Group-u.

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana