Raste broj slučajeva malignog melanoma Tanjug

Objavljeno: 22.10.2016. 20:00 Izmenjeno: 22.10.2016. 20:00

Srbija beleži rast u broju novootkrivenih slučajeva malignog melanoma, godišnje se dijagnostikuje oko 600 novoobolelih od te bolesti, koja, kada se otkrije u ranoj fazi ili odstrani hirurškom intervencijom, ne ugrožava zdravlje, saopšteno je iz Međunarodnog foruma „Melanom“.

 

Ipak, kako je navedeno, imajući u vidu da se u Srbiji i do 30 odsto osoba dijagnostikuje u kasnoj fazi kada je rizik za širenje bolesti velik, kod do trećine obolelih se zabeleži širenje bolesti, a godišnje se u Srbiji leči oko 170 ljudi od metastatskog melanoma i kod velikog broja je postojeća hemioterapija terapija neefikasna.

Problem nelečenja melanoma prepoznale su i zdravstvene vlasti Srbije, gde se među prioritetnim lekovima za stavljanje na Listu lekova, nalaze i tri inovativna leka za melanom, a reč je o takozvanoj imunoterapiji i ciljanoj, stoji u saopštenju.

U Teatru Madlenianum održava se prva Konferencija Istočnoevropske koalicije za melanom koja okuplja predstavnike udruženja pacijenata i struke, a u fokusu je dostupnost i lečenje malignog melanoma u zemljama regiona, kao i razmena iskustava o načinima borbe za što kvalitetnije lečenje.

Melanom je maligni- zloćudni tumor pigmentnih ćelija kože, može se javiti na svakom delu tela i kada se proširi u unutrašnje organe, smatra se jednim od najzloćudnijih tumora. Nije ih lako prepoznati na prvi pogled, jer često izgledaju slično kao mladeži.

Melanom je sve češći maligni tumor današnjice, vodeći uzrok smrti među kožnim malignitetima i drugi po učestalosti malignitet u starosnoj dobi od 15-29 godina u velikom broju zemalja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 16°C

Vedro

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana