Raste broj izbeglica u Idomeniju

Objavljeno: 15.03.2016. 09:10 Izmenjeno: 15.03.2016. 09:10

U mestu Idomeni, na granici Makedonije i Grčke, situacija sa migrantima je sve složenija a i pored zabrane ulaska u Makedoniju njihov broj se i dalje uvećava.

Migranti pokušavaju na sve načine da nastave put ka Zapadnoj Evropi, pa tako često zaobilaze sve barikade i ulaze na teritoriju Makedonije, gde ih policija zaustavlja i vraća u Grčku. Iako je Balkanska ruta zatvorena, više od 10.000 i dalje ne odustaje od ostvarenja svog cilja.

 

Makedonija vratila izbeglice u Grčku

Makedonija je vratila u Grčku oko 600 migranata, koji su juče ilegalno prešli granicu, javlja Rojters.

Većina tih migranata prevezena je u Grčku kamionima tokom jučerašnjeg dana i protekle noći, prenosi britanska agencija izjavu zvaničnika makedonske policije.

Portparol makedonske policije ranije je najavila da će više stotina migranata, koji su ilegalno ušli u Makedoniju, biti vraćeno u Grčku.“Preduzimamo mere da vratimo tu grupu u Grčku“, izjavila je portparol makedonske policije.

Prema jucerašnjim podacima makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova, privedeno je između 600 i 700 izbeglica, dok agencija Anadolija tvrdi da je privedeno oko 3.000 migranata.

Među njima je i oko 30 novinara, koji su pratili izbeglice. Oni su kažnjeni sa po 250 evra zbog ilegalnog prelaska granice.

Pošto je Skoplje zatvorilo granice za izbeglice, stotine migranata blokiranih na severu Grčke pokušava da uđe u Makedoniju zaobilazeći granične prelaze.

Rojtersov svedok sa lica mesta potvrdio je da su stotine izbeglica i migranata uspele da se probiju u Makedoniju a, prema tamošnjim obaveštajnim izvorima, vojska i policija su intervenisale kada je grupa migranata ušla u zemlju.

U ponedeljak je grupa od oko 1.000 migranata krenula preko granice, zaobilazeći granične prelaze, a kasnije se za njima uputila još jedna veća grupa. Čim bi prešli granicu, međutim, makedonsku vojnici bi ih pokupili i potrpali u kamione, prenosi Rojters.

„Preduzimamo mere da vratimo tu grupu u Grčku“, izjavila je portparol makedonske policije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Pljusak

Max: 14°C
Min: 11°C

Pljusak

Vremenska prognoza za 5 dana