Prodaja novih automobila u porastu Tanjug

Objavljeno: 02.05.2017. 14:03 Izmenjeno: 03.05.2017. 10:40

Treću godinu za redom u Srbiji postoji rast prodaje novih automobila, izjavio je predsednik Udruženja uvoznika automobila i delova Privredne komore Srbije Milan Vukasović. On navodi da je trend rasta od 2015. godine dobar signal za tržište i našu ekonomiju.

“Ne mogu da kažem da smo ove godine prezadovoljni prema broju prodatih vozila, u odnosu na recimo 2008., koja je bila poslednja dobra godina pre ekonomske krize, kada je prodato između 50 i 60 hiljada novih automobila, ali jesam umereni optimista, smatram da trend rasta od 2015. treba pozdraviti, svakako je dobar signal za tržište i za našu ekonomiju”, rekao je Vukasović za Tanjug.

Taj rast vredi pomenuti, ističe Vukasović i kaže da se to može videti i prema podacima o ukupnoj prodaji ostvarenoj na upravo završenom Beogradskom sajmu automobila, sa kog se još sabiraju rezultati, jer nisu svi uvoznici prijavili kompletne rezultate, ali i da smatra da je, u svakom slučaju, prodaja na sajmu bila između 2.700 i 3.000 automobila, što, ocenjuje, jeste dobar rezultat, u osnovi 10-20 odsto bolji u odnosu na prošlu godinu.

Kupci na našem tržištu odlučuju se za nove automobile koji u proseku koštaju 12-13 hiljada evra, kaže Vukasović, jer to su vozila najprikladnija kupovnoj moći stanovništva, što se, kaže, potvrdilo i ove godine.

Takođe, dodaje da, kada je u pitanju struktura vozila, i dalje se pojavljuju brendovi koji su tradicionalno najprodavaniji na našem tržištu, a to su, pre svega, kako navodi – „fijat“, „škoda“, „folksvagen“ i „reno“.

“Mogao bih da kažem da je država napravila određeni pomak u smislu stimulacije kupovina i da sada značajano manji broj, kada su u pitanju fizička lica, kupuje vozila za keš, a nešto veći procenat putem kredita i lizinga, ali još uvek nedovoljno”, rekao je Vukasović.

Smatra da monetarna i finansijska politika treba da bude još stimulativnija za naše kupce, jer, kako kaže, svugde u svetu se kupuju automobili kroz kreditne i lizing aranžmane, vrlo malo za keš, te da misli da je to još uvek limitirajući faktor za veće kupovine građanstva.

Naša kupovna moć lagano raste, ocenjuje Vukasović, ali podvlači da je još uvek nedovoljna da bi se obezbedio mnogo veći broj novih automobila i da se godišnje u Hrvatskoj, Sloveniji, praktično proda duplo veći broj novih automobila.

“To je dobrim delom vezano i za prosečnu starost naših vozila, koja je negde oko 13 godina, a naravno, ima i puno automobila starijih od 20 godina. Treba da prođe još dosta vremena da bi se kupovna moć uskladila sa prosečnim zahtevima naših kupaca da kupe nove automobile, ali u svakom slučaju, pozdravljam trend koji jeste pozitivan”, rekao je Vukasović.

Inače, prema podacima MUP-a, u jedinstveni registar vozila u 2017. upisano je 52.466 novih vozila, od ukupno 2,31 miliona, dok je u 2016, od ukupno 2,28 miliona vozila, 143.790 prvi put upisano u registar.

S druge strane, ove godine, u registar vozila upisano je i 578.224 vozila starijih od 20 godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana