Skupština: Usvojena odluka o izboru zamenika javnog tužioca i sudija Tanjug

Objavljeno: 06.10.2016. 21:39 Izmenjeno: 07.10.2016. 13:58

Skupština Srbije usvojila je odluku o izboru zamenika javog tužioca i više odluka o izboru sudija koji se prvi put biraju na tu funkciju.

 

Usvojene izmene zakona o finansiranju lokalne samouprave

Skupština Srbije usvojila je danas Predlog zakona o finansiranju lokalne samouprave kojim se usklađuje preraspodela prihoda ostvarenih o osnovu poreza na zarade između opština i gradova i Republike.

Predviđeno je da od ukupnih poreza na zarade koji se isplaćuju loklanim samoupravama umesto sadašnjih 80 odsto, gradovima ubuduće ostaje 77 odsto, a opštinama 74 odsto, dok će u Beogradu taj procenat biti 66 odsto, umesto dosadašnjih 70 odsto.

Ministarka državne uprave i loklane samouprave Ana Brnabić rekla je da se vodilo računa da nijedna lokalna samouprava ne izgubi više od četiri odsto prihoda, a izuzetak je samo Bor koji će izgubiti 4,4 odsto.

Ona je navela da lokalne samouprave ovim predlogom, kojim je predviđeno manje novca za njih, neće podneti teret ušteda od osam milijardi, kako je ranije bilo predviđeno, već će to biti 4,8 milijardi dinara, što će im omogućiti normalno funkcionisanje.

Brnabićeva je naglasila da će Beograd podneti najveći teret jer će ostati bez 1,9 milijardi dinara.

Vlada Srbije u avgustu usvojila Predlog izmena Zakona o finasiranju lokalne samouprave kako bi izašla u susret opštoj fiskalnoj konsolidaciji i da bi se uspostavila ravnoteža između gradova I opština.

Zakon će se primenjivati od 01. januara 2017. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana