Raspisan konkurs za idejno rešenje spomenika Diani Budisavljević Beoinfo

Objavljeno: 19.06.2021. 11:20 Izmenjeno: 19.06.2021. 11:20

Grad Beograd i Istorijski arhiv Beograda u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, raspisali su otvoreni, projektni, jednostepeni, anonimni vajarsko-arhitektonski konkurs za idejno rešenje izgleda javnog spomen obeležja Diani Budisavljević u Beogradu, izjavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

– Spomenik se podiže u okviru Parka Diane Budisavljević koji se nalazi na prostoru Savskog keja uz Karađorđevu ulicu, na potezu Brankov most – Beton hala. Mesto za podizanje javnog spomen obeležja Diani Budisavljević jeste zelena uređena površina – izjavio je Vesić.

On je istakao da se konkursom od umetnika traži da predložena rešenja javnog spomen obeležja budu originalna, estetski primerena liku i delu Diane Budisavljević.

– Likovni izraz javnog spomen obeležja bi trebalo da koncepcijski i vizuelno jasno upućuje na simboliku dela Diane Budisavljević, ali i sveukupno da daje specifičan ton i ambijentalnu sliku celokupnog prostora parka koji i nosi ime Diane Budisavljević. Predložena rešenja bi trebalo i da doprinesu povećanju atraktivnosti predmetnog prostora u smislu eksplicitnog kulturnog dijaloga sa korisnicima prostora. Oblikovanje javnog spomen obeležja Diani Budisavljević treba da bude u duhu vremena u kojem nastaje, kao i da estetika spomenika bude primerena poruci koju treba da iskaže – rekao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Prema njegovim rečima, rok za predaju radova je 21. septembar 2021. godine.

– Pozivam naše umetnike da učestvuju na konkursu za idejno rešenje izgleda javnog spomen obeležja Diani Budisavljević. Podizanjem spomenika velikoj heroini, ostaće neizbrisiv trag jednog teškog vremena, u kojem su junaci bili ljudi sa velikim srcem i čistom dušom, kakva je bila Diana – rekao je Goran Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura -4°C

Vedro

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana