Rama i Kovačevski:Otvoreni Balkan mnogo više od privrede i daleko više od politike tanjug

Objavljeno: 01.09.2022. 14:07 Izmenjeno: 01.09.2022. 14:56

Poručio je smo svi naučili da niko neće ići nigde druge odavde, pošto ćemo tu i ostati i posle mnogo vekova.

foto tanjug

 

Premijer Albanije Edi Rama poručio je  na otvaranju sajma vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ da je regionalna inicijativa OB mnogo više od privrede i trgovine i daleko više od politike.

„Otvoreni Balkan je proizvod mira koji će da bude održiv, projekat jedinstva u miru sa vizijom sa budućnost, tako da ovo malo susedstvo u srcu Evrope ne pati više od ostataka u prošlosti već da postane mesto budućnosti za naše mlade“, istakao je Rama.

Naveo je da je odlučio da ne pročita govor koji mu je napisan koji je počinjao time da su u Albaniji napravili prvo vino još u bronzanom dobu i istakao da i ne znam koliko je to tačno, ali da zna da smo protraćili mnogo vremena u tome da dokazujemo ko je bio najstariji, prvi nešto napravio i polaže pravo da živi ovde“, rekao je Rama.

Poručio je smo svi naučili da niko neće ići nigde druge odavde, pošto ćemo tu i ostati i posle mnogo vekova.

„Naš izbor je jednostavan, kako da ostanemo na ovom prostoru a da svi budemo zajedno u istom evropskom susedstvu pokušavajući da ga učinimo mirnijim za naše narode ili da možemo da se gađamo kamenjem i podmećemo jedni drugima kao što smo to radili godinama“, poručio je premijer Albanije.

Rama je rekao da je ovo prvi sajam vina organizovan na visokom evropskom nivou.

„Jasno se pokazalo da je bolje da zbližavamo ljude i da se sa njima zbližavamo. Imamo toliko toga da kažemo jedni drugima, za razliku od vremena kada smo okretali jedni drugima leđima i imali sukobe i ratove“, naveo je Rama.

Kaže da treba da podstaći i druge zemlje da se da se pridruže, a koje su poznatije od nas u proizvodnji vina.

„Zato treba učesnici da razmene iskustva i prošire poslovanje, ali smo ponudili priliku i da vinari i trgovci vinima van ovog regiona budu viđeni na istom mestu i tako brojno“, rekao je Rama.

Dodaje ima puno vinara iz Albanije i da se svake godine za 10 odsto poveća površina pod vinogradima u toj zemlji.

„Nameravamo ovaj sajam jednom godišnje da održavamo menjajući glavne gradove, ali i da podstaknemo i druge da se priključe“, rekao je Rama.

Istakao je da je trgovinska razmena tri zemlje zahvaljuhući OB povećana u poljoprivredi sa 60 miliona na skoro 100 odnosno da je porasla za 36 miliona evra.

Imamo još veći potencijal i nameravamo da taj rast uvećamo i da proširujemo tu saradnju, naglasio je Rama.

Dodaje da je albanski izvoz u Srbiju prošle godine kada je reč o poljoprivredi i đubrivu povećan za 30 odsto, kao i da je i sa u Severnu Makedoniju slično povećan, s tim što je nešto manji.

„Ovi pokazatelji su dovoljni da nastaivmo za ovom inicijativom , ne radi se o nama već o ljudima, OB pripada ljudima, svima koji proizvode, uvoze, izvoze, pružaju usluge i koji se bave razvojem turizma, ali i turistima. Bez sumnje pripada svima mladima iz naših zemalja za koje se nadam da će zaista mnogo više voleti ovaj otvoreni put nego zatvorene koloseke iz prošlosti“, naglasio je Rama.

Kaže da će oni doprineti da još više napredujemo po tom pitanju.

Zahvalio je svima koji su dali doprinos ovom događaju jer je to bio ogroman posao da tako nešto organizuje.

Nije bilo lako da se okupe svi ovi vinari koji su došli ovde i izlažu na sajmovima sa većom reputacijom, dodao je on.

Kovačevski:Sajam vina šansa za ekonomski razvoj regiona

Sajam vina “Vinska vizija Otvorenog Balkana” je nova prilika da se uspostavi nova dinamika u regionalnim ekonomskim odnosima i da se omogući prosperiitet kako kompanijama, tako i građanima u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji, rekao je  premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski na otvaranju te manifestacije u Beogradu.

On je naveo da se danas na Sajmu povezuju privrede regiona, otvaraju nova tržišta, ostvaruju novi plasmani za robu sa ovih prostora, kao i širi prostor za razmenu ideja, tehnologija i pristupa radu.

Istakao je da se upravo na Sajmu vina vidi koliko je inicijativa Otvoreni Balkan značajna i koliko je važno negovanje dobrosusetskih odnosa i praktičnih politika.

“Mnogo sam srećan što sam danas ovde da vidimo kako u praksi funkcioniše inicijativa Otvoreni Balkan – glavni cilj je da stimulišemo ekonomski razvoj regiona. Mnogi pitaju da li je Otvoreni Balkan politička inicijativa, a mi uporno govorimo da je to privredna inicijativa, što smo danas i potvrdili”, rekao je Kovačevsi.

Naveo je da Severna Makedonija na sajmu nastupa sa 42 vinarije i tri destilerije i sa više od 300 vrsta vina i rakija, kao i 10 proizvođača hrane.

Kovačevski je ocenio da je Sajam vina od izuzetnog značaja jer sve zemlje članice inicijative imaju jenake moguućnosti da predstave svoje proizvode hiljadama posetilaca, ali i da postignu dogovore sa svetskim kompanijama.

Izrazio je nadu da će ova manifestacija postati tradicija, te da će regionalni proizvođači na ovaj način nastaviti da šire svoje poslovanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana