Rakić: Srbi zele na referendum, EU će u nedelju pokazati pravo lice Tanjug

Objavljeno: 14.01.2022. 14:31 Izmenjeno: 16.01.2022. 14:58

Rakić je novinarima nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem preneo da je razgovor dugo trajao, jer su teme bile ozbiljne i tiču se Srba na KiM, a najvažnija je svakako bila predstojeći referendum.

Srbi na Kosovu i Metohiji žele da se izjasne na referendumu i traže osnovna prava, koja svi imaju – da im se omogući da na njega izađu, poručio je predsednik Srpske liste Goran Rakić i istakao da očekuje da Priština posluša zemlje Kvinte, koje su poručile da referendum mora da se održii na KiM i da će EU u nedelju pokazati svoje pravo lice – da li su pozivi Prištini „samo prazna priča“.

„Nadamo se i još uvek verujemo EU, ne želimo da gubimo poverenje… Videćemo u nedelju i da li će ispuniti obećanje“, rekao je Rakić.

On je poručio da su zemlje Kvinte jasno i glasno poručile svima u Prištini da referendum mora da se održi i na prostoru KiM.

„Ne mogu sa sigurnošću da kažem da li će EU ispunti isvoje obaveze, ali ovo je pitanje puta ulaska u EU. Ovo je nešto što EU traži od nas“, dodao je Rakić.

Kako je rekao, Srbi zahtevaju od EU da pređu sa reči na dela, jer su, kaže, dosta pričali, obećavali, a Srbi im verovali, verujući u EU put.

„U nedelju će EU pokazati svoje pravo lice – da li su za EU put, za priključivanje Srbije Uniji ili je to samo prazna priča. Zato je i odgovornost EU veća“, poručio je Rakić.

On je rekao da su Srbi spremni i žele da izađu na referendum, i pozvao sve sunarodnike da što masovnije izađu na glasanje i odluče po svojoj savesti i nahođenju.

„Srbi koji žive na KiM ne traže ništa osim osnovnih ljudskih prava, da se izjašnjavaju, da biraju i da budu birani. To nije nešto što drugi nemaju, to su zagarantovana ljudska prava“, rekao je Rakić.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić je kazao da je situacija teška posebno na jugu Kosmeta, u mestima gde Srbi čine većinu.

„Nemogućnost održavanja referenduma biće nešto što će dodatno stvoriti tenzije koje nisu potrebne. Nažalost, imamo na delu stvaranje tenzija na različite načine. Zbog toga je odgovornost na predstavnicima međunarodne zajednice i čekamo njihov odgovor i sledeći korak“, kazao je on.

Na pitanje da li misli da će biti održan referendum Rakić je kazao da je velika odgovornost na EU, posebno zemlje Kvinte.

„Ako one traže od Kurtija i prištinskih vlasti da se referendum održi, a ne bude ga bilo, onda je pitanje šta će Brisel dalje preduzeti. Do sada je EU bila nema. Sada su izdali saopštenje u kojem pozivaju da se organizuje referendum. Videćemo šta će uraditi i nakon toga ćemo povlačiti svoje poteze“, najavio je on.

Rakić je, na konstataciju da Priština dozvoljava održavanje referenduma putem pošte ili u Kancelariji za vezu, kazao da Srbi nisu građani drugog reda i da žele da imaju sva prava koja imaju i Albanci.

„Srbi ne traže ništa posebno osim prava koja uživaju svi. Neka se referendum održi kao i do sada uz posredstvo Euleks-a i OEBS-a. Pozivamo da se oni uključe i otvore biračka mesta“, poručio je Rakić.

 

INSTITUCIJE KIM ODBILE ODRŽAVANJE REFERENDUMA

Otvaranje birackih mesta Srbije na Kosovu predstavlja krešenje kosovskog Ustava, zajednička je poruka PREDSTAVNIKA PRIVREMENIH INSITUCIJA U PRIŠTINI – PREMIJERA, PREDSEDNICE I PREDSEDNIKA SKUPŠTINE, nakon njihovog sastanka sa ambasadorima Kvinte i predstavnikom EU danas u Prištini, prenosi Reporteri.net.

Oni su nakon sastanka izdali zajedničko saopštenje u kojem podsećaju da će Srbi s dvojnim državljanstvom imati pravo da glasaju na referendumu u skladu s međunarodnim standardima i praksom, a to znači poštom ili u Kancelariji za vezu u Prištini.

„Institucije su jasno stavile do znanja da je otvaranje srpskih biračkih mesta na teritoriji Kosovo kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse“, navodi se u saopštenju.

Premijer Kurti je ranije danas nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte najavio da će sutra u 14 časova biti održana hitna sednica kosovskog parlamenta.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana