Rakić i gradonačelnici sa severa KiM s komandantom KFOR-a

Objavljeno: 11.08.2022. 17:53 Izmenjeno: 14.08.2022. 15:56

Bili su izričiti u zahtevu da Kosovske bezbednosne snage ne mogu na Sever Kosova bez odobrenja KFOR-a

foto tanjug

 

Očuvanje mira i stabilnosti je naš primarni cilj, zbog toga KFOR mora ostati garant da bezbednosna situacija na Kosovu neće eskalirati, usled neslaganja sa Prištinom i najava da će se posle 1. septembra nastaviti sa sprovođenjem odluke o preregistraciji vozila i izdavanjem ulazno izlaznih dokumenata.

Ovo su  u Severnoj Mitrovici poručili predsednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnici opština sa Severa Kosova Milan Radojević, Zoran Todić, Srđan Vulović i Dragiša Milović tokom sastanka sa komandatom KFOR na Kosovu general-majorom Ferencom Kajarijem.

„Mi smo odlučni da kao legitimni predstavnici Srba, radimo na rešenjima kojima bi se prevazišle tenzije ali za tako nešto nam je potrebna konstruktivnost i suprotne strane, što sada nije primer već se donošenjem jednostranih odluka i insistiranju na sprovođenju istih, situacija dodatno komplikuje, a to nije dobro ni za koga”,poručili au Rakić i gradonačelnici.

Bili su izričiti u zahtevu da Kosovske bezbednosne snage ne mogu na Sever Kosova bez odobrenja KFOR-a, te istakli da je mandat KFOR-a koji proističe iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, kada je u pitanju doprinos bezbednom okruženju, nešto na čemu se mora konstantno raditi.

”Učinićemo sve da narod na ovim prostorima živi bolje i upravo zato insistiramo na uspostavljanju Zajednice srpskih opština, čiji će mehanizmi doprineti našim namerama i nikako neće biti pretnja svima onima koji misle da njeno formiranje može bilo koga da ugrozi”, rečeno je na današnjem sastanku uz poruku da će komunikacija zbog nestabilnosti bezbednosne situacije, biti intenzivnija u narednom periodu.

Srpski gradonačelnici na KiM: Položaj Srba sve teži

Gradonačelnici iz srpskih opština sa KiM upozorili su da je položaj Srba u pokrajini iz dana u dan sve teži i teži i da je na delu „opšta kriminalizacija“ Srba na KiM.

Oni su se takođe, pobunili zbog tretmana Srpske liste i njenog potpredsednka Milana Radoičića, odbacujući optužbe Prištine koja ih naziva kriminalcima.

„I kada, na primer, Srbi poput nas u Štrpcu, preregistruju vozila, izvade kosovska dokumenta, prihvate da budu deo kosovskih institucija, onda će naći druge razloge da nas predstave kriminalcima“, konstatuje gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić u saopštenju.

On dodaje da bi Albanci da kriminalizuju sve Srbe samo da ih nema i da im ne smetaju.

„I kada Srbin želi da se na Kosovo vrati optuže ga da je ratni zločinac. Kada Srbin želi da na Kosovu opstane optuže ga da je švercer. Kada se Srbin politički bori za svoj narod optuže ga da je kriminalac“, ukazuje Jevtić.

Gradonačelnica Gračanice LJiljana Šubarić kaže da Srbi na KiM sa strahom primaju izjave albanskih političkih lidera koji se nalaze na čelu institucija i neskriveno propagiraju antisrpsko raspoloženje.

„Da nije žalosno, bilo bi smešno da ministar policije Svečlja govori o borbi za zakonitost, a da pri tom nije dao nijedan odgovor kada će odgovorni za desetine napada na Srbe biti privedeni pred lice pravde, i da li je zakonit bio upad u našu opštinu bez sudskog naloga januara ove godine“, navodi Šubarić u saopštenju.

Gradonačelnik Zubinog potoka Srđan Vulović istakao je da srpski narod, a posebno građani Ibarskog Kolašina znaju ko je odgovoran za njihovo svakodnevno maltretiranje u njihovim selima, kućama i putevima.

„Neće uspeti namera gospodina Svečlje i Prištine da lažima o istaknutim Srbima, poput gospodina Radoičića, ili izmišljotinama o srpskom državnom rukovodstvu umanje njegovu odgovornost za sve što se čini protiv golorukog naroda, ali i protiv mira na ovim prostorima“, poručio je Vulović u saopštenju.

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Milan Radojević kaže da patroliranjem oklopnim vozilima i „hamerima“ kroz centar grada, dok se održava Mitrovački festival kulture i dok deca igraju na bini, pokazuje kako Priština zamišlja borbu protiv Srba na severu.

„Ne postoji grad u Evropi gde se patroliranje policajaca obavlja „hamerima“. Izgleda da su deca koja igraju na bini i neguju kulturnu i folklornu tradiciju svoga naroda pretnja po ustavni poredak Kosova. Mi smo svoji na svome i zato jasno poručujemo da odavde nema nazad“, poručio je Radojević u saopštenju.

Gradonacelnik Novog Brda Svetislav Ivanović istakao je da je preduslov mira da oni koji vode institucije ne koriste svoj položaj za ugnjetavanje građana.

„Pozivam Dželjaja Svečlju da umesto lažnih optužbi protiv srpskog naroda i njegovih političkih predstavnika, građanima odgovore na pitanja kada će živeti bolje, kada će odgovorni za napade na Srbe biti lišeni slobode, kada će se omogućiti bezbednost za povratak 250.000 raseljenih, kada će se Srbima vratiti imovina, kada će prestati šikaniranje našeg sveštenstva?“, pita Ivanović u saopštenju.

On takođe poziva Svečlju da javno objavi koliko je u poslednjih nekoliko godina bilo ubistva i drugih teških krivičnih dela u sredinama u kojima ima apsolutnu vlast, pošto je severom više nego opsednut.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana