Rakić ambasadoru SAD:Rešenja uz poštovanje potreba Srba tanjug

Objavljeno: 04.08.2022. 12:49 Izmenjeno: 04.08.2022. 20:10

Na kraju sastanka, Rakić je naglasio da se jedino iskrenom voljom svih strana može prevazići kriza koja postoji i da jednostrani potezi nikako ne mogu dovesti do rešenja problema, koji su danas veoma veliki, navedeno je u saopštenju.

Opšta politička i bezbednosna situacija, sa posebnim akcentom na najnovija dešavanja kada je u pitanju sever Kosova, bile su glavne teme sastanka ministra za zajednice i povratak i predsednika Srpske liste, Gorana Rakića, i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijera.

Ministar Rakić je ambasadoru Hovenijeru preneo da srpski narod na Kosovu neće trpeti nikakve pritiske kada je u pitanju ostvarenje osnovnih prava i da sva dešavanja i celokupna kriza, koja se dogodila prethodnih dana, može se rešavati isključivo razgovorom, uz potpuno poštovanje osnovih potreba, kada je u pitanju normalno funkcionisanje Srba.

„Umesto da danas imamo formiranu Zajednicu srpskih opština, koja je sporazumom iz Brisela trebalo da se formira još pre devet godina, i da se preko njenih mehanizama rešavaju problemi koje imamo, mi i dalje tražimo njeno formiranje, što je nedopustivo“, ocenio je Rakić, navedeno je u saopštenju.

Bićemo konstruktivan partner u donošenju dobrih odluka za narode na Kosovu i u cilju boljeg položaja svih zajednica, ali i žestok protivnik svega onoga što može da ugrozi položaj koji imamo, a koji danas nije ni malo zavidan, istakao je predsednik Srpske liste i ministar Rakić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana