Rahoj:Apsurdan pokušaj Pudždemona da vlada iz inostranstva Tanjug

Objavljeno: 29.12.2017. 18:08 Izmenjeno: 29.12.2017. 17:11

Španski premijer Marijano Rahoj nazvao je danas apsurdnim pokušaj smenjenog katalonskog lidera Karlesa Pudždemona da „vlada iz inostranstva“.

 

„Apsurdno je pokušavati biti premijer regiona dok živite u inostranstvu“, rekao je Rahoj, koji je odlazeću 2017. godinu okarakterisao kao „veoma tešku“, prenosi „Pais“.

Rahoj je naveo i da bi prva sednica regionalnog parlamenta trebalo da bude održana 17. januara, posle nedavno održanih regionalnih izborima na kojima su separatističke partije osvojile tesnu većinu u parlamentu.

To je prvi korak ka ponovnom formiranju lokalne vlade pošto je prethodnu raspustio španski premijer nakon što su u oktobru katalonski poslanici, u tadašnjem sazivu, glasali za proglašenje te španske pokrajine nezavisnom republikom.

Po formiranju parlamenta, poslanici moraju da predlože kandidata koji će da predvoditi regionalnu vladu i koji prvo mora da se suoči sa glasanjem o poverenju, navodi Rojters.

Britanska agencija napominje da bi separatističke partije mogle da imaju poteškoće prilikom formiranja vlade s obzirom da su mnogi od njihovih lidera suočeni sa sudskim procesima.

„Nadam se da ćemo što je pre moguće dobiti katalonsku vladu koja je otvorena za dijalog i koja će moći da se poveže sa svim Kataloncima, a ne samo polovinom njih“, poručio je Rahoj u obraćanju naciji, sumirajući rezultate u 2017. godini.

Pudždemon je prošle nedelje pozvao špansku vladu da mu dopusti da se vrati u Španiju da bi prisustvovao prvoj sednici novog katalonskog parlamenta i postao novi predsednik Katalonije.

Separatističke partije osvojile su tesnu većinu u parlamentu na nedavnim regionalnim izborima, ali još nije izvesno da li će Pudždemon i ostali privedeni lideri moći da prisustvuju sednicama parlamenta.

„Želim da se vratim u Kataloniju što pre. Hteo bih da se vratim odmah. Bila bi to dobra vest za Španiju“, rekao je Pudždemon u intervjuu za Rojters.

Pudždemon koji poziva špansku vladu na dijalog radi rešenja tenzija između Barselone i Madrida, rekao je da je spreman da sasluša svaku ponudu premijera Marijana Rahoja čak iako je to manje od nezavisnosti.

„Ako španska država ima predlog za Kataloniju, treba da saslušamo“, rekao je Pudždemon navodeći da želi dijalog jednakih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana