Radović: Protest građana u Smederevu koristi se u političke svrhe

Objavljeno: 22.08.2020. 20:00 Izmenjeno: 23.08.2020. 18:51

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović kaže da se današnji protest građana protiv zagađenja u Smederevu koristi isključivo u političke svrhe, a ne u svrhu rada na poboljšanju kvaliteta vazduha ovog grada. Za razvoj i budućnost jednog grada kao što je Smederevo pogubno je da se nezadovoljstvo građana upotrebljava u političke svrhe. Nažalost to se upravo čini današnjim protestom, naglašava Radović i objašnjava da je pre svega važno da stanovnici Smedereva znaju da se Analizom rezultata na jednostavan način može imati uvid u činjenice.

Radović kaže da je 2011. godine bilo čak 256 dana sa prekoračenjem srednjih dnevnih koncentracija zagađujućih RM 10 čestica, dok ih je, ističe, prošle godine bilo čak duplo manje. To naravno nije dovoljan rezultat i plan je da i dalje vredno radimo i investiramo u poboljšanje kvaliteta vazduha i zaštitu životne sredine grada Smedereva, ali je veoma važno da se građanima predoče pravi podaci, poručuje Radović.

-Zahvaljujući velikim ulaganjima u merne stanice i laboratorije za analizu danas na najsavremeniji način merimo kvalitet vazduha. Veoma je važno i da naglasim da rezultati merenja kvaliteta vazduha nikada nisu bili transparentniji. Uz pomoć informacionih tehnologija na aplikacijama i sajtu Agencije za zaštitu životne sredine građanima su u svakom trenutku svi rezultati merenja dostupni, kaže Radović.

Uložoli smo u merne stanice koje su danas savremene i odgovaraju evropskom standardu, objašnjava Radović i ističe da zahvaljujući ekonomskim merama koje se uspešno sprovode u Srbiji, danas Železara dobro posluje. Ekonomske mere predsednika Srbije Aleksandra Vučića dale su rezultate. Danas Železara uspešno radi i od nje živi pet hiljada porodica u Smederevu a faza kroz koju trenutno prolazi fenomen je u svim državama koje su imale nagli rast ekonomije, poručuje Radović i dodaje da su već u sledećoj fazi neophodna ulaganja u modernizaciju postrojenja uz najviše ekološke standarde. Direktor agencije za zaštitu životne sredine naglašava da pored meštana koji osećaju realan problem i kojima je cilj čistiji vazduh u Smederevu, postoji i deo nevladinog sektora i političkih stranaka koji zloupotrebljava problem aerozagađenja.

– Dokaz za to je i činjenica da je govornik na današnjem protestu predsednica jednog gradskog odbora Đilasove stranke. Činjenica je da je 2011. godine bilo duplo više dana sa prekoračenjem srednjih dnevnih koncentracija zagađujućih RM 10 čestica pa se nameće pitanje zašto tada niko nije reagovao, ističe Radović.

Trebalo bi da svi imamo zajednički, isti cilj, a to je rad na poboljšanju kvaliteta vazduha u Smederevu. Građani Smedereva nemaju ništa od politizacije ove teme osim da budu zloupotrebljeni, zaključuje Radović.

4 Responses to “Radović: Protest građana u Smederevu koristi se u političke svrhe”

  1. smederevka каже:

    I građani i građanke Smedereva su ljudi koji imaju pravo da udišu čistiji vazduh. Umesto stadiona i jarbola predlazem da drzava subvencionise gradjane da nabave preciscivace vazduha, ruski preciscivaci vazduha su najbolji i najjeftiniji. Prvo preciscivaci vazduha pa ruske vakcine, ako vec moraju one. Zdravlje gradjana pre zabave i propagande!

  2. Dora каже:

    Pre bi koristila taj prečiščivač vazduha nego što bi dozvolila da me vakcinišu.

  3. bravo smederevka каже:

    ako ih rusi koriste u bolnicama onda mozemo i mi u stanovima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 33°C
Min: 21°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana