Radovi u Kamenici 3 po planu, nema lista čekanja za zračenje tanjug

Objavljeno: 12.07.2022. 13:40 Izmenjeno: 12.07.2022. 13:40

Mirović je istakao da su radovi na objektu Kamenica 3 važni za celokupan zdravstveni sistem, jer će obezbediti savremenije uslove dijagnostike i lečenja pacijenata.

foto tanjug

 

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je  Kamenicu 3 sa PET centrom, u kojem je u toku instalacija novog PET CT aparata, koji će omogućiti znatno efikasniju i kvalitetniju dijagnostiku na Institutu za onkologiju Vojvodine.

Ovaj aparat počeće da radi do kraja meseca.

Mirović je video i iks-nož, na kojem je od kraja juna, od kada je stavljen u funkciju, izvedeno dvadesetak zračenja, a obišao je i radove na izgradnji objekta Kamenica 3, koja obuhvata nadogradnju četiri sprata na postojećem objektu, za potrebe sva tri instituta u Sremskoj Kamenici – za onkologiju, plućne bolesti i kardiovaskularne bolesti.

„Uz pomoć Vlade Srbije, uspeli smo da nabavimo najsavremenije medicinske aparate koji će pomoći u terapiji i dijagnostici kod najtežih pacijenata“, rekao je Mirović.

Objekat će, po završetku radova, biti površine 9.500 kvadratnih metara, a Pokrajinska vlada u narednih 60 dana, trebalo bi da uz podršku Skupštine Vojvodine, izdvoji novac i za rekonstrukciju starih objekata sva tri instituta, uz uređenje spoljnog dela kompleksa.

„Na ovaj način ćemo, u investicionom, tehnološkom i zdravstvenom smislu, vodeći brigu o pacijentima i zaposlenima, zaokružiti ovu veliku investiciju i to će u budućnosti omogućiti kvalitetnije uslove za lečenje i rad. Bilo je potrebno više od šest godina da potpuno promenimo sliku u zdravstvu i izdvajanjem velikih sredstava uspeli smo da dostignemo više standarde od onih koje smo zatekli 2016. godine“, rekao je Mirović.

Direktor Instituta za onkologiju Vojvodine dr Zoran Radovanović rekao je da je izuzetno značajno što je pušten u rad iks-nož, jer pacijenti više ne moraju da idu u Beograd na terapiju.

„Stari PET skener nabavljen je 2009. godine, a sada je u toku montaža novog, savremenog, hibridnog aparata na kojem će snimanja početi krajem meseca i sve ovo su izuzetno značajni koraci u daljem razvoju sveukupnog zdravstva Srbije i Pokrajine“, rekao je Radovanović.

Dodao je da će završetkom izgradnje kompleksa Kamenica 3 instituti raspolagati prostornim kapacitetima i opremom koji će zadovoljiti potrebe u narednim decenijama.

Institut za onkologiju Vojvodine trenutno ima pet aparata za zračenje, od kojih su četiri nabavljena u poslednje četiri godine. pa su liste čekanja eliminisane i pacijenti počinju zračnu terapiju u predviđenom roku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana