Radovi na vijaduktu Čortanovci – trenutno najveći u Evropi Tanjug

10. 08. 2019. 16:37:49

Radovi na izgradnji vijadukta i tunela kod Čortanovaca najveći su železnički infrastrukturni projekat koji se trenutno izvodi u Evropi, rekao predsednik Vučić.

foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je obraćajući se novinarima nakon obilaska radova na deonici pruge između Beograda i Novog Sada, rekao da se sa skele koja je podignuta uz vijadukt, a na koju se popeo, pruža impresivan pogled na Bačku i Srem.

„Video sam nešto što je malo ko do sada imao priliku da vidi u Srbiji, jednu veličanstvenu stvar sa vrha ovih skela kuda će da prolaze naši vozovi. Taj pogled je čudesan“, podelio je svoje utiske predsednik.

Ponosan je kaže na sve ono što je urađeno u poslednjih pet, šet godina, podižući zemlju ni iz čega, iz ambisa.

„Dotle, da danas ovde napravimo najveće železničko gradilište u Evropi“, istakao je Vučić.

Veruje, kaže, da će rezulati ovih radova biti podstrek za nastavak istih ovakvih radova i u drugima delovima naše zemlje, južno od Beograda, tamo gde postoji niži standard i siromašnije stanovništvo, kako bi se dodatno pomoglo razvoju tih krajeva.

Gradilište koje je obišao predsednik sa saradnicima nalazi se, inače, između Beške i Karlovačkih vinograda.

„Još smo u srcu Srema, približavamo se Bačkoj, imamo veličanstven pogled odavde i na Bačku i kraj Srema, zaista je prelepo“.

Za vijadukt je izgrađeno 56 nosećih stubova, koji je inače tri kilometara dužine, a na ovoj deonici se nalazi i tunel sa dve cevi.

„Nemoguće je da dođe do sudara, imamo dve cevi i 1.200 metara sa najmodernijom savremenom signalizacijom, ne može da dodhe do bilo kakvih nesreća“, ukazao je predsednik.

Zahvalio se ruskim izvođačima za koje je rekao da ne kasne sa radovima ni dana.

Što se Srbije tiče, istakao je, naša zemlja će svoje obaveze iz partnerstva ispunjavati i na vreme i u potpunosti.

„Ja se sećam kada sam postao potpredsednik vlade, prvi sastanaka sa predsednikom Putinom u Sočiju, uvek smo imali problema sa našim neizmirenim obavezama iz 2010, 2008, 2007, 2011, i tako dalje, mi danas, kao što znate, sve svoje obaveze izmirujemo na vreme i tako se ponašamo“, istakao je Vučić i rekao da je Srbija pouzdan partner i tako će i da ostane.

Rekao je budžeti u Srbiji rastu iz godinu u godinu, kao i plate, a tako će biti i u buduće.

„Naša ulaganja u infrastrukturu rastu iz godine u godinu i tako će biti i ubuduće zahvaljujući stabilnosti naših javnih finansija,ukupnoj monetarnoj i fiskalnoj politici“, rekao je predsednik česttitajući radnicima rečima apostrofirajući da sama izgradnja skela je čudesan poduhvat:

„Hvala vam na tome što gradite Srbiju, i treba da se ponosite pred svojom decom i pred svojim unucima za sve ono što ste ovde napravili i za sve ono što ćete napraviti“.

Bocan-Harčenko o vijaduktu: Veličanstven projekat

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je danas, nakon što je sa predsednikom Srbije obišao radove na izgradnji vijadukta „Čortanovci“ na železničkoj deonici Stara Pazova – Novi Sad, da je reč o veličanstvenom projektu, koji je i od evropskog značaja.

Izgradnja vijadukta je deo projekta izgradnje pruge za velike brzine između Beograda i Budimpešte.

„Ovo sve što vidimo je veličanstveno i obećavajuće i možda ne postoji reč ni na srpskom, ni na ruskom koja bi bila pravi odraz dimenzija ovog projekta. Jasno je da je reč o projektu na nivou najmodernijih standarda. On je i od evropskog značaja i biće deo koridora koji će dodatno povezivati južni deo Evrope sa centralnom i zapadnom Evropom“, rekao je ambasador.

Naše dve zemlje, kaže on, rade u korist interesa Srbije i Rusije, u korist bilateralne saardnje, ali i evropskih sveobuhvatnih interesa i blagostanja.

Izrazio je zahvalnost RŽD na svemu što rade i zadovoljstvo što postoji odlična saradnja između srpskih i ruskih stručnjaka.

Dodao je da planova za saradnju ima još i najavio da se priprema još jedan međuvladin ugovor o dodatnom kreditu.

„Očekujem da će uskoro biti potpisan. Idemo dalje“, kazao je on i dodao da je izgradnja dispečerskog centra u Srbiji jedan od najznačajnijih.

 

Vučić:Razgovaraćemo sa Crnom Gorom o pruzi BGD-Bar

Predsednik Srbije najavio je da će razgovarati sa Crnom Gorom oko planova za modernizaciju pruge Beograd-Bar, kako bi crnogorska strana odradila svoj deo posla na tom projektu, a da će naša država videti kako da se iz novog investicionog plana od 10 milijardi evra izdvoji novac i za te radove.

Predsednik je, upitan kakvi su planovi za prugu Beograd – Bar, rekao da Rusi rade projekat Valjevo – Vrbica, dužine 210 kilometara, da je rađena rekonstrukcija pruge Resnik – Valjevo, a kad se to završi za sedam, osam ili deset meseci, onda će se videti kako će se pronaći novac u okviru velikog investicionog plana od 10 milijaridi evra, da se te železničke trase spoje sa Crnom Gorom.

„To je za nas istovremeno razvojni projekat, naročito za Užice i južni deo Zlatiborskog okruga, naravno i za Kosjerić između Valjeva i Užica, za ceo taj kraj zapadne Srbije u koji, inače, moramo da uložimo više novca“, rekao je predsednik.

Taj projekat je veoma važan i brzo će se krenuti u njegovu realizaciju, najavio je Vučić kao što će se takođe, kaže, brzo krenuti u izvođenje projekta na železničkim deonicama Beograd-Niš, Niš-Preševo.

„Sad radimo Niš-Dimitrovgrad, to je 263 miliona evra, a onda ćemo da radimo Beograd-Niš, Niš-Preševo. Sve polako ide, kao za puteve, i onda dođe ođedanput da se sve otvara. Tako ćemo i sa pruggama“, rekao je Vučić.

Pruge i železnice su bile gotovo ukinute u Srbiji ali sada, kaže, situacija je bolja pa će se i od Beograda do Bara železnicom stizati za šest i po sati, a ne kao što je to slučaj danas da put traje 14-15 sati.

Svi ovi radovi govore, zaključio je Vučić, da je reč o ubrzanom razvoju Srbije.

One Response to “Radovi na vijaduktu Čortanovci – trenutno najveći u Evropi”

  1. Gej каже:

    A ja mislio da je to Beograd na Vodi koje je najvece gradiliste u Evropi a kako stvari stoje to ce dugo i ostati Gradiliste.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 0°C

Sumaglica

Ponedeljak
Oblačno

Max: 1°C
Min: -2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana