Radojičić: Zdrav način života za zdravo srce Studio B

Objavljeno: 28.09.2020. 20:34 Izmenjeno: 28.09.2020. 20:54

Uoči obeležavanja Svetskog dana srca, na platou ispred Starog dvora organizovana je manifestacija „Koliko je snažno tvoje srce” kako bi se ukazalo na bolesti srca i značaj njihove prevencije.

Gradonačelnik Beograda Zoran  Radojičić kaže da je za  smanjenje rizika od obolevanja od kardiovaskularnih bolesti presudno  blagovremeno prepoznavanje tegoba i zdrav način života koji uključuje zdravu ishranu  i redovnu  fizičku  aktivnost.

Iako je pandemija kovida 19 usmerila pažnju javnosti na epidemiološke mere i lečenje virusne infekcije, kardiovaskularne bolesti svake godine u Srbiji odnesu oko 52.000 života. Da bi se skrenula pažnja na taj veliki problem, a uoči obeležavanja Svetskog dana srca, na zdanju Starog dvora smenjivale su se 3D projekcije animiranog ljudskog srca s porukama koje podstiču na brigu o zdravlju.

Kardiovaskularne bolesti predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti u Srbiji, a jedna od bolesti s najlošijom prognozom jeste srčana slabost ili srčana insuficijencija. Zdrav način života izdvaja se kao jedan od najefikasnijih vidova prevencije tih bolesti.

Zvanična statistika kaže da godišnje u svetu od bolesti srca umre 17,9 miliona ljudi, a prognozira se da će u narednih 10 godina taj broj porasti  na 23 miliona. Zato je važno, smatraju stručnjaci, posvetiti pažnju prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 23°C
Min: 9°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana