Radojičić za RTS: Konkretne mere Grada za unapređenje kvaliteta životne sredine Beoinfo

Objavljeno: 18.01.2020. 15:12 Izmenjeno: 18.01.2020. 15:13

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić najavio je planove i investicije kako bi se životna sredina u glavnom gradu očuvala, uz nastojanje da se umanje svi oni segmenti koji je ugrožavaju.

Beograd, kao kandidat za Zelenu prestonicu, planira konkretne mere za saobraćaj, grejanje, energetsku efikasnost, ozelenjavanje. U planu su subvencije za energetsku efikasnost i do 90 odsto sredstava, kao i to da se ugasi još tridesetak induvidualnih kotlarnica, koliko ih je preostalo u nadležnosti grada, najavio je gradonačelnik za Dnevnik 1 Radiotelevizije Srbije.

– Pre svega želim da naglasim da je izuzetno značajan projekat metroa koji treba da bude povezan sa BG vozom. To će umogome doprineti unapređivanju javnog prevoza i rasterećenju centra grada od vozila, a samim tim i smanjenju zagađenja vazduha – naveo je gradonačelnik Zoran Radojičić.

Deo tih planova je i obilaznica oko Beograda.

Sledeći važan projekat, istakao je Radojičić, jeste toplovod između Obrenovca i Novog Beograda.

– Značajan deo Novog Beograda, a i generalno Beograda, povezao bi se na ovaj način i rasteretio deo grada koji se greje individualnim ložištima – precizirao je Radojičić.

Beograd je prošle godine kupio 244 novih autobusa sa „evro 6” motorom, a ove godine će kupiti još sto takvih zglobnih autobusa, kao i 40 trolejbusa i deset električnih autobusa, najavio je prvi čovek Beograda.

Zoran Radojičić je ranije pojasnio da su uspešno realizovani mnogi ciljevi iz strateškog dokumenta „Plan kvaliteta vazduha u aglomeraciji – Beograd 2016”. Ugašen je veliki broj kotlarnica koje su koristile mazut i ugalj kao energent i priključene su na sistem daljinskog grejanja. Zatim, smanjila se emisija zagađujućih materija u vazduh iz TE „Nikola Tesla” A i B, kao i emisija štetnih materija iz saobraćaja, ali je grad investirao i u izgradnju biciklističkih staza i proširenje pešačkih zona. Uspostavljen je efikasan sistem monitoringa i kontinuiranog izveštavanja o kvalitetu vazduha i putem aplikacije „Beoeko”, naveo je Radojičić.

On je dodao i da se radi na velikim projektima u oblasti energetske efikasnosti i zaključio da je pitanje zaštite životne sredine u samom vrhu agende globalne politike, kao i da je od prvog dana mandata izuzetno posvećen unapređenju kvaliteta životne sredine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 10°C

Pretežno oblačno

Subota
Jak vetar

Max: 14°C
Min: 6°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana