Radojičić: Uskoro velika rekonstrukcija Muzeja afričke umetnosti Beoinfo

Objavljeno: 17.05.2021. 12:38 Izmenjeno: 17.05.2021. 12:38

Važno je naglasiti da je ovaj muzej jedini nekolonijalni muzej afričke umetnosti u Evropi, na šta smo veoma ponosni – naveo je Radojičić

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić najavio je rekonstrukciju Muzeja afričke umetnosti, podsećajući da je ova značajna ustanova kulture osnovana još 1977. godine, te da je dvanaest godina nakon toga počela izgradnja još jednog sprata na objektu. Nažalost, zbog dešavanja u staroj Jugoslaviji, ti radovi nisu bili završeni, precizirao je gradonačelnik.

Lokacijski uslovi su dobijeni i radi se projekat za građevinsku dozvolu, što bi trebalo da bude gotovo do kraja godine. Verujem da ćemo početkom 2022. godine početi potpunu rekonstrukciju muzeja. To će podrazumevati obnovu postojećeg prostora, ali i završetak radova na drugom spratu objekta površine 1.400 metara kvadratnih. Ukupna površina koja će biti obuhvaćena rekonstrukcijom iznosi oko 2.400 kvadratnih metara, a procenjena vrednost radova je oko 2,2 miliona evra – rekao je Zoran Radojičić.

Gradonačelnik je precizirao da muzej ima oko tri hiljade vrednih eksponata, te da će nakon rekonstrukcije postavka na bolji način biti dostupna građanima i turistima.

Gradonačelnik je naglasio je da će se tokom rekonstrukcije voditi računa o tome da se ispoštuju principi energetske efikasnosti, te je između ostalog pomenuo da će kotlarnica koja greje muzej u toku zimskih meseci biti zamenjena grejanjem na gas, što je ekološki prihvatljivije.

Radojičić je podsetio da se 25. maja obeležava Dan Afrike, a Grad Beograd ga od 2017. obeležava kao Dan prijateljstva Srbije i afričkih zemalja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Ponedeljak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana