Radojičić: Sredstva za dezinfekciju dostupna građanima

Objavljeno: 03.04.2020. 11:46 Izmenjeno: 04.04.2020. 09:09

Tankovi za dezinfikacionim sredstvima koje će građani moći da koriste za dezinfekciju zgrada u kojima žive postavljeni su u Beogradu.

foto Beoinfo

Tankovi se trenutno nalaze na pet lokacija – u Zemunu, na Starom gradu, Čukarici, Novom Beogradu i Paliluli, a do kraja dana će biti postavljeni na svih 18 planiranih teritorija, kaže gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

-Imamo ukupno 18 tankova, a u narednom periodu ćemo ih još dodavati u skladu sa procenom situacije. Sugrađani koji preuzimaju sredstvo, dobiće i detaljno stručno uputstvo za postupanje. Suština je da se očiste sva ona mesta na kojima se može zadržati virus, kao što su gelenderi, poštanski sandučići i prekidači – rekao je Radojičić i dodao da se na ulazu u zgradu preporučuje postavljanje krpe natopljene dezinfekcionim sredstvom, kako bi se sprečilo da se virus unosi u stambene jedinice.

Gradonačelnik je ukazao da je ovo samo jedan od segmenata kako se virus napada dezinfekcijom, što je u Beogradu izazovbudući da se radi o dvomilionskom gradu.

– Opštine su dobile instrukcije da angažuju privredne subjekte koji će se baviti dezinfekcijom ulaza i zgrada ako za tim postoji potreba. Zatim, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju će u okviru svojih aktivnosti deratizacije i dezinsekcije, koja počinje uskoro, ujedno raditi i dezinfekciju. Poslednja stvar, sa kojom se počelo pre dva dana, jeste dezinfekcija međublokovskog prostora koju sprovode ,,Gradska čistoća” i ,,Zelenilo”– kazao je Radojičić.

On je istakao da svako u svom segmentu treba da da svoj doprinos u borbi protiv virusa korona.

– Sve počinje pranjem ruku i nošenjem zaštitnih maski i rukavica. Takođe je važno i održavanje distance, i to je nešto o čemu svako od nas mora da vodi računa – zaključio je gradonačelnik.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić istakao je da je obezbeđena odgovarajuća ambalaža u kojoj će dobijati dezinfekciona sredstva.

– Na sugrađanima je da dođu u Opštinu Zemun, evidentiraju se, potpišu potrebnu papirologiju i preuzmu sredstva. Važno je da se pridržavaju svih uputstava i da samo predstavnik zgrade dođe po sredstva – rekao je Matić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana