Radojičić: Saradnja balkanskih gradova za brži razvoj Tanjug

Objavljeno: 29.11.2021. 11:32 Izmenjeno: 29.11.2021. 11:32

Saradnja balkanskih gradova je nov potencijal za brži razvoj i bolje odnose naših država, poručio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić u Isanbulu, gde učestvuje na Samitu Mreže B40 balkanskih gradova, čiji je cilj povezivanje i razvijanje saradnje balkanskih gradova u budućnosti.

Na samitu učestvuju delegacije 24 grada iz 11 država regiona.

Radojičić je naveo da smo svi svedoci funkcionisanja gradova i država u izuzetno izazovnom periodu pandemije virusa korona, globalizacije, ali i polarizacije na nivou međunarodnih odnosa, a istovremeno i ubrzanog razvoja savremenih tehnologija.

„Imajući sve ovo u vidu, nama gradonačelnicima ostaje obaveza da u ovako teškim i izazovnim okolnostima uložimo još veći napor kako bismo pronašli najbolji put za sprovođenje lokalne politike od koje zavisi kvalitet života naših građana“, rekao je Radojičić, a saopštila Gradska uprava.

Zato je, kaže, inicijativa za saradnju na Samitu B40 veoma dobra i preko potrebna, i ujedno je prilika da se razmene iskustva dobre prakse iz naših gradova.

Radojičić je istakao i da je Beograd lider u regionu kada je reč o privlačenju novih investicija i razvoju velikih infrastrukturnih projekata.

Ukazao je da je pandemija virusa korona pošast koja je zadesila čovečanstvo i donela probleme svim državama, ali nas je i naterala da budemo spremniji, kreativniji, i proaktivniji u pronalaženju novih načina funkcionisanja.

U tom smislu istakao je da je Beograd te okolnosti iskoristio za unapređenje e-Uprave, kako bi olakšao pristup informacijama, podacima i dokumentima koje građanima obezbeđuje gradska administracija.

Dodao je da su skupovi, poput ovog u Istanbulu korisni i da donose nove teme, ali i konkretizaciju realizacije projekata koji zajednički treba se fokusiraju na unapređenju dalje saradnje.

„Ovo je mesto gde možemo puno toga da unapredimo na polju razvoja kulture, sporta, zajedničkih investicija, kreiranja turističkih proizvoda, a ujedno i da razmenimo iskustva i primere dobre prakse. Ipak, nijedan sastanak ne može dati toliki doprinos koliko to mogu ljudi koji se druže, putuju, sarađuju i razvijaju potencijale u pomenutim oblastima“, rekao je Radojičić.

Zato je poručio da je upravo uspostavljanje čvrste saradnje među gradovima, građanima i privrednicima dugoročno najjači vid diplomatije i svima preko potrebnog suživota i mira na ovim prostorima.

Gradonačelnik Beograda je, takođe, izjavio saučešće delegaciji Severne Makedonije povodom teške saobraćajne nesreće u Bugarskoj u kojoj je stradalo 46 makedonskih državljana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana