Radojičić: Put prosperiteta je u čuvanju biblioteka, jer tako čuvamo i kulturu Beoinfo

Objavljeno: 15.01.2020. 15:46 Izmenjeno: 15.01.2020. 21:09

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, zajedno sa ministrom kulture i informisanja  Vladanom Vukosavljevićem, prisustvovao je danas 89. rođendanu  Biblioteke grada Beograda.

Događaju su prisustvovali član Gradskog veća Fadilj Eminović, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl i direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov.

Radojičić je istakao da je ovo dan u kome slavimo kulturu, umetnost i istoriju, koje se prepliću u gradskim bibliotekama.

– Živimo u doba kada je informacija važnija nego ikada, ali ona je istovremeno i obezvređena masom trivijalnih, čak i lažnih podataka kojima smo zasipani svakog dana. Stoga je ključno da postoje mesta na koja možemo da odemo kada nam je potreban kontekst i struktura, koja će pružiti jasnu osnovu na kojoj ćemo graditi svoje znanje i mišljenje, kao što je to Biblioteka grada Beograda. Izuzetno je važno da mladi ljudi, đaci, studenti i deca pre škole zavole knjigu i da kod njih razvijemo istinoljublje, pa na taj način možemo da merimo koliko smo dobri roditelji i uspešno društvo. Želim da naglasim značaj kontinuirane edukacije u kojoj biblioteka zauzima posebno mesto – živimo u vremenu kada postoji toliko digitalnih načina brzih edukacija, ali značaj knjiga ostaje nemerljiv – rekao je Radojičić i čestitao jubilej ove biblioteke.

On je istakao da su knjige i biblioteke baza kulture jednog društva, što je najvažnije oružje kako bismo opstali i napredovali kao društvo.

Parafrazirajući Dositeja Obradovića, rekao je da su knjige i argumenti, a ne praporci i zvona, oružje kojim možemo da se suprotstavimo, pobedimo i napredujemo kao društvo.

– Grad Beograd u narednom periodu planira da uloži u biblioteke 35 miliona dinara za nabavku udžbenika, 10 miliona za kompjutersku opremu, pet miliona za ostalu opremu i 10 miliona za održavanje objekata biblioteke. Posebno želim da istaknem projekat „Termalna rehabilitacija javnih zgrada” u okviru kojeg ćemo po principima energetske efikasnosti rekonstruisati matičnu zgradu Biblioteke grada Beograda u Zmaj Jovinoj ulici. U fazi smo prikupljanja projektne dokumentacije. Verujem da će sve ovo doprineti još kvalitetnijem radu i boljim uslovima kako za vas tako i za korisnike. Takođe, ovo je dobra prilika da se prisetimo i Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu koju su 1941. godine naši neprijatelji srušili – kazao je Radojičić.

On je naglasio da je put prosperiteta upravo u razvijanju i čuvanju ovakvih institucija, jer na taj način se čuva i srpska kultura.

Ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević je istakao da 98. godišnjica Narodne biblioteke predstavlja značajan jubilej za Grad Beograd.

– Biblioteka grada Beograda je po broju članova (150.000), u odnosu na broj stanovnika, najznačajnija biblioteka u našem regionu. Kolektiv Grada Beograda, snažan i stručan, svojim delovanjem i rezultatima služi kao snažan put sprovođenja kulturne politike Srbije. Kultura čitanja predstavlja temelj obrazovanja pojedinca i zajednice, i treba da bude dragocen cvet koji pažljivo negujemo – rekao je Vukosavljević.

On je istako da su bibliotekarstvo i bibliotekari jedna od najsvetlijih tačaka srpske kulture i srpske kulturne politike.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 31°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 35°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana