Radojičić: Preventivna zdravstvena zaštita dece veoma važna za Beograd Beoinfo

Objavljeno: 12.04.2019. 14:22 Izmenjeno: 12.04.2019. 14:22

Savremena medicina se menja izuzetno velikom brzinom pod uticajem digitalizacije i velikog broja informacija, koji predstavljaju veliki izazov za lekare, rekao gradonačelnik.

foto Beoinfo

Skupovi poput ovog koji danas otvaramo su od velikog značaja jer stručnjaci razmenjuju iskustva, dolaze do novih ideja, unapređuju načine rada i tretman pacijenata, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić na otvaranju Šestog kongresa Udruženja za preventivnu pedijatriju Srbije i Prve regionalne konferencije preventivne pedijatrije Jugoistočne Evrope u hotelu „Zira“.

Radojičić je istakao da izuzetno poštuje preventivnu medicinu i pedijatriju jer, kako je rekao, u pitanju je jako važna oblast i zbog toga je Udruženje za preventivnu pedijatriju veoma bitno za našu medicinu i organizaciju pedijatrijske službe.

– Današnji skup broji više od 400 učesnika, uz veliki broj predavača i gostiju iz inostranstva, kao i interesantnih tema. Posebno mi je zanimljiv individualni pristup pacijentima, koji u tom slučaju nisu „brojevi koji ulaze u protokol“. Preventiva u primarnoj pedijatrijskoj praksi je oblast koju želimo da unapredimo – rekao je Radojičić.

On je dodao da mu je kao gradonačelniku Beograda izuzetno važna tema preventivne pedijatrije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

– Mislim da tu kao društvo imamo prostor za napredak i bolju organizaciju. Poznato je da su pedijatri u Beogradu i Srbiji preopretećeni količinom posla jer postoje ustanove sa nedovoljnim brojem lekara ovog profila, a tretman pacijenata je sve zahtevniji. Takođe, gostima našeg grada želim da uživaju u Beogradu, ponesu lepe uspomene i ponovo se vrate – poručio je gradonačelnik.

Predsednik Udruženja za preventivnu pedijatriju Srbije Bojko Bjelaković je podsetio da se Kongres drugi put održava u Beogradu.

– Nadam se da će ovo biti uvertira formiranju internacionalnog udruženja za preventivnu pedijatriju. To bi bio prirodan put kanalisanja pozitivne energije među pedijatrima i stručnjacima iz srodnih grana medicine – rekao je Bjelaković.

Vesna Slijepčević iz Sekretarijata za zdravstvo Grada Beograda je potvrdila da Sekretarijat svojim aktivnostima podržava razvoj svih oblasti preventivne pedijatrije.

U ime Ministarstva zdravlja prisutnima se obratila Danijela Urošević, pomoćnica ministra iz Sektora za evropske integracije i međunarodnu saradnju. Ona je podsetila da je Udruženje za preventivnu pedijatriju Srbije u proteklih pet godina sprovelo niz uspešnih aktivnosti i apostrofirala temu vakcinacije, koja će takođe biti aktuelna na Kongresu, kao jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 19°C

Sumaglica

Ponedeljak
Mogući pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana