Radojičić preneo utiske o poseti Rusije ambasadoru Harčenku Tanjug, Beoinfo

Objavljeno: 21.09.2021. 11:13 Izmenjeno: 21.09.2021. 11:14

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko sastali su se u Starom dvoru, kako bi razmenili utiske nakon uspešne radne posete delegacije Grada Beograda Sankt Peterburgu i potpisivanja sporazuma o saradnji dva grada.

Kako je saopštio Beoinfo, sastanku su prisustvovali i ataše za kulturu u ambasadi Ruske Federacije Aleksandar Konanihin, kao i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

Ovim povodom Radojičić je rekao da je nakon uspešne radne posete Sankt Peterburgu i potpisivanja sporazuma o saradnji dva grada, želeo da ambasadoru lično prenese svoje utiske o poseti, kao i da ga informiše o ostalim sastancima koji su održani s predstavnicima Vlade Sankt Peterburga.

„Na sastanku sa ambasadorom izrazio sam uverenje da su Sankt Peterburg i Beograd otvorili novo poglavlje u saradnji, koje će dodatno zbližiti naša dva bratska naroda i doprineti još čvršćim međusobnim vezama“, kazao je prvi čovek Beograda.

Takođe je dodao da su on i Harčenko razgovarali i o zajedničkim aktivnostima koje će imati u skoroj budućnosti, kao i o najefikasnijim načinima njihove realizuje, koja će biti, kako kaže, na obostrano zadovoljstvo.

 

Radojičić: Sporazum o saradnji sa Sankt Peterburgom od velikog značaja za razvoj Beograda

Sporazum o saradnji između Beograda i Sankt Peterburga, koji smo potpisali prilikom nedavne posete ovom gradu, predstavlja sjajan rezultat izuzetno dobrih odnosa koje predsednici Putin i Vučić neguju godinama unazad, izjavio je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić gostujući na TV Vesti.

Prema njegovim rečima u sporazum su uključene oblasti trgovinske, ekonomske, socijalne, humanitarne i kulturne saradnje, saradnja iz oblasti ekologije, kao i plan zajedničkih aktivnosti do 2024. godine.

– Sankt Peterburg je u oblasti ekologije veoma uspešan grad, a tome u prilog govori podatak da se u ovom gradu prerađuje 95 odsto otpadnih voda. U tom domenu nadmašio je Helsinki, zato možemo mnogo da naučimo od njih i da njihova iskustva pretočimo u praksu – istakao je Radojčić.

Gradonačelnik se tokom posete Sankt Peterburgu sastao i sa zamenikom direktora Muzeja „Ermitaž”, budući da je potpisanim sporazumom predviđena saradnja i u oblasti kulture.

– Vodili smo razgovore u cilju realizacije konkretnih projekata i o načinu da se Beograđanima približi deo kulturno-istorijskog bogatstva ovog muzeja koji ima više od tri miliona umetničkih i istorijskih eksponata. Dakle, vodili smo razgovore u dva pravca, prvi je da organizujemo izložbu eksponata „Ermitaža” u Beogradu, za čiju realizaciju će biti potrebno nešto više vremena, otprilike oko godinu dana, a drugi pravac razgovora je bio vezan za organizaciju „Dana Ermitaža” u Beogradu, što će podrazumevati sastanke stručnjaka iz Beograda i Sankt Peterburga u ovoj oblasti.

Zajednički ćemo raditi na tome da u dogledno vreme realizujemo ovu našu želju i dogovore. Ovo će biti vrhunski kulturni događaji za sve ljubitelje umetnosti u našem gradu – rekao je Radojičić.

On je podsetio da je povod posete Sankt Peterburgu bilo obeležavanje 800 godina od rođenja Aleksandra Nevskog, kao i da je delegacija Grada Beograda prisustvovala otkrivanju njegovog spomenika u sanktpeterburškoj lavri Svetog Aleksandra Nevskog.

– Događaj je počeo svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril. Posle liturgije zvanicama i velikom broju okupljenih građana Sankt Peterburga obratili su se predsednica Saveta Federacije pri Ruskoj dumi, punomoćni predstavnik predsednika Putina za Severozapadni region i gubernator Beglov. Patrijarh Kiril je u svojoj besedi rekao da je Aleksandar Nevski bio primer vladara koji je uspešno spojio vlast i duhovnost. Zato mi je drago da će u narednih mesec dana sličan spomenik biti postavljen i u Beogradu, u porti Crkve Aleksandra Nevskog – istakao je gradonačelnik.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, gradonačelnik Radojičić je naglasio da je situacija u vrtićima stabilna.

– Situacija u školama je nešto nepovoljnija ali se prilagođavamo iz dana u dan i na osnovu toga se donose odluke o modelu nastave. O vakcinaciji mladih, koja je veoma važna, razgovarao sam na tribini sa predstavnicima studenata Beogradskog univerziteta. Razgovarali smo o akcijama koje su studentske organizacije sprovele dosad, te o nastavku saradnje Grada sa studentima. Grad Beograd ostaje otvoren za ideje mladih, te je važno da nastavimo da održavamo poverenje koje smo izgradili – zaključio je prvi čovek Beograda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slaba kiša

Trenutna temperatura 19°C

Slaba kiša

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana