Radojičić: Posvetićemo veću pažnju poštovanju epidemioloških mera u Beogradu Beoinfo

Objavljeno: 07.10.2020. 14:53 Izmenjeno: 07.10.2020. 14:53

Gradonačelnik je najavio mogućnost uvođenja strožih mera u određenim segmentima suzbijanja epidemije virusa korona u narednom periodu, te naveo da će veća pažnja biti posvećena poštovanju epidemioloških mera

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da danas zaseda Republički štab, te da će se u Beogradu poštovati sve donete odluke u skladu sa kojima ćemo se i ponašati.

– Naš Krizni štab je do sada donosio hrabre odluke, dok je epidemiološki davao stručne sugestije i donosio stručne odluke. Međutim, moramo reći da su se, pre svega, naši građani ponašali odgovorno. Iz tog razloga smo prethodnih sedmica imali tako mali broj zaraženih. Nije vreme za pohvale i radovanje jer i dalje svi zajedno moramo da budemo maksimalno posvećeni ovoj borbi sa virusom. Razmenili smo iskustva, ali radi se samo o pravovremenosti i doslednosti u sprovođenju odluka – naglasio je Radojičić iz Ženeve, gde boravi na Forumu gradonačelnika.

Radojičić je rekao da je na tom forumu bilo i drugih interesantnih tema, a posebno je izdvojio predavanje urbaniste i arhitekte lorda Normana Fostera, koji je govorio o šansi za razvoj gradova posle ovakvih pandemija i kriza.

– Istorija razvoja gradova je u stvari bazirana na tome da se u ovakvim krizama izvuče neko dobro iskustvo i da se primeni na razvoj gradova. Bilo je reči o tome kako će gradovi morati da se promene u smislu mobilnosti, saobraćaja, korišćenja i trošenja energije i uopšteno urbanističkog razvoja grada – naveo je gradonačelnik.

Bilo je reči, dodao je, i o najznačajnijim temama održivog razvoja velikih gradova, temama koje su nekoliko godina aktuelne svuda u svetu.

– Pitanje je kako razvijati saobraćaj u velikim gradovima. Ženeva je skoro deset puta manja od Beograda, a juče smo videli velike saobraćajne gužve. Očigledno da su to problemi svih svetskih gradova. Usmeravanje hijerarhije na način da se favorizuju biciklisti, pešaci i javni gradski saobraćaj u odnosu na druge načine transporta i ovde je aktuelno. Pitanja vezana za razvijanje gradova u smislu zelenih gradova i sadnju drveća su svuda aktuelna, jer svi imaju i te probleme i pokušavaju da ih reše na sličan način na koji i mi pokušavamo da ih rešimo – kazao je Radojičić.

Kako je rekao, zaključak je da su naši stavovi ispravni i da moramo biti dosledni u narednom periodu, voditi računa o razvoju Beograda u tom pravcu.

Gradonačelnik je ovom prilikom u Ženevi najavio i formiranje komandnog centra u okviru izlaganja o iskustvima iz 2014. godine, u vreme katastrofalnih poplava.

– To je tema koja sve interesuje, s obzirom na klimatske promene i na to kako nas priroda upozorava. Prethodnih godina reagovali smo u pravcu prevencije štete i katastrofa koje mogu da se dese. U okviru toga je i razvoj projekta koji radimo sa UNDP-om, ali i postavljanje mernih stanica koje mere visinu reka i padavina. Dalje ćemo razvijati i projekat izgradnje situacionog centra iz koga bi se koordinisalo prikupljanje informacija i reagovalo u kriznim situacijama. Suština je da svi zajedno moramo da reagujemo na globalnom planu kada su u pitanju klimatske promene koje donose takve katastrofe, a sa druge strane, i lokalno moramo da delujemo u smislu prevencije i pripreme za takve nepogode i katastrofe – zaključio je Radojičić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Delimično oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana