Radojičić: Posao rekonstrukcije Pobednika izuzetno važan jer predstavlja krunu celokupne istorije Beograda Tanjug

Objavljeno: 12.10.2019. 12:21 Izmenjeno: 12.10.2019. 12:21

„Spomenik pobedniku” predstavlja krunu  celokupne istorije, kulture i umetnosti koja krasi Beograd i zato je izuzetno važno da posao rekonstrukcije spomenika uradimo na pravi način kako bi i narednih sto godina.

On je istakao da se svi nadamo da u budućnosti neće  biti tih strašnih trenutaka koji su pratili našu istoriju  ovih više od devedeset godina od kada je spomenik postavljen i da neće biti novih „rana” na njemu poput trideset rupa od metaka iz Drugog svetskog rata kao ni skoro četrdeset bombardovanja koja je ovaj prostor imao.

Gradonačelnik je podsetio da je na ovom platou u posednjih nedelju dana imao više susreta sa svetskim državnicima.

– Kalemegdan je posetio predsednik Jermenije sa vojom delegacijom, supruga predsednika Turske Emina Erdogan sa suprugom našeg predsedika Tamarom Vučić, a bio je i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko sa kojim sam otvorio izložbu arhivskih fotografija sovjetskih ratnih dopisnika posvećenu 75. godišnjici oslobođenja Beograda u Drugom svetsku ratu. Uskoro obeležavamo taj jubilej i na ovoj izložbi imamo fotografije iz tog perioda koje nas podsećaju na radosnu atmosferu kada je naš grad oslobođen – rekao je Radojičić koji je ovom prilikom pozvao Beograđane da pogledaju ovu veličanstvenu izložbu.

On je istakao da se Kalemegdan stalno obnavlja i uređuje, obnovljeno je Malo  i  Veliko  stepenište, uređen plato, Česma Mehmed paše Sokolovića, sređuje se svaki deo ovog prostora na kojem je svaki metar isprepletan istorijom.

–U ovom trenutku se najviše radi na stazama jer je ovo ipak najveći park u ovom delu Evrope. Radi se o oko 28 hiljada kvadratnih metara površine koja će u narednom periodu biti uređena. Isto tako sistemski ćemo raditi i na uređenju i obnovi ostalih istorijski značajnih mesta, s obzirom da su neke prethodne vlasti ostavile mnoge stvari nedovršene, nezapočete, a bilo je u prethodnom periodu pravo vreme da se krene sa tim rekonstrukcijama. Mi ćemo, kao i do sada, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u čije stručnjake imamo veliko poverenje raditi na tome i u narednom periodu  – poručio je gradonačelnik Radojičić.

On je iskoristio priliku da u ime građana još jednom čestita  slavnom piscu Peteru Handkeu na dobijanju Nobelove nagrade za književnot podsećajući na to da je ovaj pisac u vreme najžešće kampanje protiv našeg naroda imao hrabrosti da se tome suprodstavi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 14°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana