Radojičić: Odgovornost, solidarnost i strpljenje Beoinfo

Objavljeno: 21.03.2021. 12:17 Izmenjeno: 21.03.2021. 12:17

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić gostovao je u „Jutarnjem programu” RTS i tom prilikom izjavio da je sinoćni skup na Savskom trgu iracionalan sa epidemiološkog aspekta, da ljudi različito reaguju na strah, ali i da su rizici tako neodgovornog ponašanja ogromni

 

Jutros sam dobio podatke iz Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima i Sekretarijata za poslove komunalne milicije. Mere se poštuju bolje nego u prethodnom periodu. U jednom restoranu na Adi sinoć je zatečeno devet lica, dok je noć pre toga u ugostiteljskom objektu u Južnom bulevaru bilo četrnaest. Manje je prijava kućnih žurki i sugrađani postaju svesniji ove situacije. Devet patrola je radilo u tri smene i tom prilikom izvršilo 157 kontrola, a pronađena su tri prekršaja – istakao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, sve je više dece sa zapaljenjem pluća. Novi britanski soj virusa se brže širi i on je na određeni način opasniji. Vakcinacija je sigurno dovela do izvesnog opuštanja kod ljudi. On je podsetio i da su skijališta sigurno jedno od većih žarišta.

– Različita mišljenja postoje, ali ja verujem da će ovih pet dana doprineti zaustavljanju razbuktavanja pandemije. Krizni štab će odlučiti da li će nastaviti sa ovim merama. Jednostavno, ugostiteljski objekti jesu mesta koja nose rizike. Za delatnosti gde se nose zaštitne maske, a kontakt je „jedan na jedan“, treba pronaći put da one mogu da funkcionišu. Od marta do kraja decembra prošle godine, prema američkim studijama, mnogo je veći broj zaraženih  koji su zaposleni u restoranima – objasnio je Radojičić.

Osvrćući se na imunizaciju, on je rekao da je do sad aplicirano 662.000 doza vakcina. Juče je bilo 6.700 vakcinisanih u Beogradu, a dan pre toga 8.800. Iako smo daleko od toga, cilj je da dođemo do kolektivnog imuniteta, naveo je gradonačelnik.

– Imamo 52 mobilne ekipe koje obilaze prigradske opštine. U opštini Lazarevac je vakcinisano 13.500 ljudi. Takođe, na Voždovcu je vakcinu primilo 800 nepokretnih sugrađana, a u Mladenovcu 150 – precizirao je Radojičić.

On je podsetio da je situacija u gradskom prevozu od početka izazov, ali i da se propisane mere u njemu prilično poštuju. Olakšavajuća okolnost, za razliku od restorana, je ta što maska ne mora da se skine u prevozu. Dezinfekcija vozila se radi na kraju radnog vremena svakog dana i rizici se smanjuju na najmanju moguću meru.

– Beograd je najgušće naseljen deo Srbije i realno je očekivanje da koncentracija zaraženih bude najveća, ali samim tim i kontrole. U granama privrede gde je iole moguće obezbediti uslove, treba dozvoliti da te grane funkcionišu, ali uz striktno praćenje epidemioloških mera. Odgovornost, solidarnost i strpljenje su tri stvari na koje moramo da se neprestano podsećamo. Ako verujete u savremenu medicinu, ne vidim ni jedan razlog da se ne vakcinišete. Pozivam sve građane da se vakcinišu – zaključio je prvi čovek Beograda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Slaba kiša

Trenutna temperatura 6°C

Slaba kiša

Četvrtak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana