Radojičić obišao moskovski metro Tanjug

Objavljeno: 08.07.2019. 14:45 Izmenjeno: 08.07.2019. 19:13

Moskovski metro jedan je od najboljih u svetu, izjavio gradonačelnik Radojičić i dodao da od Moskve imamo mnogo da naučimo.

foto Beoinfo

Moskovski metro konstantno ulaže u unapređenje linija i opremljenost vagona i zbog toga je njihov sistem jedan od najboljih u svetu, konstatovao je geradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, te dodao da s takvim iskustvom i tzradicijom gradnje od Moskve imamo mnogo da naučimo.

On je nakon obilaska Paviljona moskovskog metroa u kome su izloženi planovi budućih investicija podsetio da je metro u ruskoj prestonici otvoren 1935. godine i objasnio da je imao priliku da vidi novine koje će zaživeti od 2025.

„Stalno rade na unapređenju, prave nove linije i stanice da bi rasteretili centar grada. To je ono što i mi želimo da postignemo, da rasteretimo centar grada u Beogradu, da uspostavimo zelenu hijerarhiju u saobraćaju tako da na prvom mestu budu pešaci, zatim javni prevoz, a da najmanje ljudi koristi sopstveni prevoz. To ćemo moći u potpunosti da realizujemo tek kada budemo imali metro, a do tada razvijamo biciklističke i pešačke staze“, kazao je Radojičić.

Dodao je da je bi voleo da naša prestonica ima metro poput moskovskog, posebno istakavši da je čist i uređen.

Kao još jedan od modela koji je primenljiv u Baogradu, a u cilju rasterećenja centralne zone, naveo je spajanje podzemnog metroa sa nadzemnom železnicom.

Radojičić smatra da je sistem moskovskog metroa i danas izuzetan, te pominje pametno osvetljenje u vagonima, priključke za mobilne telefone i mesta za bicikle, dok se intenzitet rasvete menja u zavisnosti od doba dana.

„Posebno je značajno što su usavršene i kabine za mašinovođu, kao i da postoji sistem koji proverava budnost vozača. Sva ova rešenja su vrlo značajna, ali je to trenutno daleko ispred nas. Prioritet je da za oko godinu i po dana započnemo prvu fazu prve linije metroa. Očekuje nas mnogo posla, ali imamo sreće što učimo od najboljih, iz njihovih iskustava. Metro je kapitalni projekat čije će efekte osetiti svi naši građani“, poručio je Radojičić.

On je tokom posete Moskvi razgovarao i sa gradonačenikom Sergejem Sobjaninom o izgradnji beogradskog metroa i iskustvima moskovskog metroa, kao i o drugim započetim i planiranim projektima, koji će znatno promeniti izgled grada i kvaitet života Beograđana.

Posebno su ga, kako je naveo, ohrabrile reči ruskog kolege kojima se i sam rukovodi u svim velikim projektima, da se snovi ostvaruju i da su promene uvek moguće

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana