Radojičić: Napredak filmske produkcije višestruko značajan za Beograd i Srbiju Beoinfo

Objavljeno: 13.11.2019. 21:05 Izmenjeno: 14.11.2019. 10:00

Beograd je u poslednjoj deceniji postao izuzetno atraktivna destinacija za filmsku produkciju i promociju srpske prestonice i Srbije, poručio je  gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić povodom proslave desetogodišnjice rada Srpske filmske asocijacije.

Foto: Beoinfo

Gradonačelnik  je Srpskoj filmskoj asocijaciji čestitao jubilej rekavši da decenija rada i poslovanja predstavlja značajno dostignuće.

– Jubilej koji slavi Srpska filmska asocijacija značajan je i za Grad Beograd. Vi ste naši partneri koji vredno rade na promociji Beograda i doprineli ste činjenici da naš grad sada predstavlja značajno ime u svetskoj filmskoj produkciji. Sa više od 2.000 snimljenih sati godišnje, jasno je da je prestonica naše zemlje veoma važna lokacija u svetu filma. Ponosni smo što zajedno sa vama uspevamo da izađemo u susret svim zahtevima filmskih producenata – rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, ovaj uspeh dugujemo pre svega podsticajnim merama Vlade Republike Srbije koje su omogućile povraćaj dela sredstava produkcijskim kućama.

– Podsećam da je premijerka Ana Brnabić od početka uz ovaj projekat i da nosi mnoge zasluge za uspeh. Imala je viziju, predstavu i plan kako bi pomogla realizaciju projekata koji su nas doveli do ovog jubileja. Sve to uticalo je na dolazak mnogih filmskih zvezda i producenata, koji su u godinama za nama dolazile u Beograd i Srbiju. Drago mi je da su osim najčuvenije – američke filmske industrije, u našem gradu česti gosti i producenti ruskih i kineskih filmova. Sve navedeno dokaz je da je politika Vlade Srbije fokusirana na ekonomski razvoj. Ponosni smo što autentičnu lepotu Beograda možemo da promovišemo i na ovaj način. Sve to nas podstiče da i dalje radimo na uređenju i razvoju Beograda – dodao je gradonačelnik.

On je istakao da su podsticajne mere Vlade višestruko povećale prihode koje grad i država inkasiraju od filmske industrije.

– Beograd je kao najveća lokalna samouprava prepoznao važnost filmske industrije, a Zakon o glavnom gradu je otvorio mogućnost da preko Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, napravimo odeljenje koje će biti zaduženo za filmsku produkciju, odnosno potrebe koje postoje u okviru saradnje sa filmskom industrijom. Želimo da se filmske ekipe u našem gradu osećaju dobro i komforno, te tako steknemo prednost u odnosu na konkurenciju. Zbog toga ovom prilikom želim da pohvalim rad sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darka Glavaša, koji izuzetno posvećeno radi svoj posao. Takođe, zdanje Starog dvora je često u kadrovima filmova i serija, na šta smo veoma ponosni – rekao je Radojičić i poželeo Srpskoj filmskoj asocijaciji mnogo uspeha u godinama koje dolaze.

Budući da je bila sprečena da prisustvuje proslavi, premijerka Ana Brnabić obratila se prisutnima video-porukom, u kojoj je naglasila da se svaki uloženi evro u filmsku industriju vraćao udvostručen, dok je ukupan iznos pozitivnog efekta koji na ekonomiju deluje ulaganjem u filmsku industriju oko sedam evra na uloženi evro. Ona je podsetila da je od početka projekta Filmske asocijacije Srbije bila upućena u dinamiku razvoja i da očekuje dodatni rast u narednim godinama.

Direktorka Filmske asocijacije Srbije Milica Božanić istakla je da filmska industrija Srbiji donela profit od 70 miliona evra u prethodne četiri godine.

– U isto vreme, kratke programe usavršavanja za filmske radnike prošlo je 400 naših kolega, a u poslednje tri godine uspešno realizujemo Konferenciju kompjuterske grafike i umetnosti – „CGA Belgrade“ sa partnerima iz industrije vizuelnih efekata i gejminga. Možemo biti ponosni na inicijative i rezultate koje smo ostvarili – rekla je Milica Božanić.

Predsednik UO Filmske asocijacije Srbije Dragan Đurković je istakao važnost značaja državnih podsticaja za razvoj filmske industrije u našoj zemlji.

Ovom prilikom uručene su plakete za institucije koje su dale ključnu podršku razvoju filmske industrije i koordinaciji svih nivoa državne uprave neophodne za realizaciju produkcijskog posla, plakete najatraktivnijim lokacijama, kao i najboljim filmskim partnerima. Gradonačelnik je primio plaketu jer se Beograd nalazi među najatraktivnijim lokacijama, dok je plaketu iz prve kategorije dobio Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, a uručena je sekretaru Darku Glavašu. Među dobitnicima plaketa našli su se i Sekretarijat za saobraćaj Grada Beograda, JKP „Gradska čistoća“, JKP „Zelenilo Beograd“, kao i JP „Beogradska tvrđava“. Događaju je prisustvovao prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević sa princezom Katarinom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 31°C

Delimično oblačno

Utorak
Malo i umereno oblačno

Max: 31°C
Min: 20°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana