Najavljen novi sistem upravljanja signalizacijom Tanjug

Objavljeno: 31.07.2019. 10:01 Izmenjeno: 01.08.2019. 09:46

Novi sistem upravljanja signalizacijom u Beogradu će omogućiti vozilima gradskog prevoza da imaju prioritet u saobraćaju, kaže gradonačelnik Radojičić i precizira da će više od 320 raskrsnica biti koordinisane sa jednog mesta.

Novi sistem upravljanja signalizacijom u glavnom gradu uštedeće vreme ljudima koji idu do određenih destinacija i smanjiće potrošnju štetnih gasova, najavljuje gradonačelnik Zoran Radojičić.
On je najavio novi adaptibilni sistem upravljanja signalizacijom u glavnom gradu, ističući da će se na taj način, uz bolju koordinaciju, uštedeti vreme ljudima koji idu do određenih destinacija i smanjiće se potrošnja štetnih gasova.

“Kroz ovaj sistem ćemo imati prioritetna vozila koja će imati prednost u odnosu na druge, pre svega gradski saobraćaj, i to je jedna od mera koje će ići u pravcu da se ljudima olakša da što češće koriste gradski prevoz. Osim što želimo da modernizujemo gradski prevoz kroz metro, ovo je jedna od stvari koje će pomoći da ljudi lakše i češće koriste gradski prevoz”, rekao je Radojičić za TV Prva.

Na pitanje da li će se raditi na animiranju građana da koriste i druge vidove prevoza, poput bicikala i trotineta, gradonačelnik je rekao da je to vrlo značajna promena koncepta mobilnosti, odnosno da se prednost daje pešacima i biciklistima.

On je dodao da očekuje da će u septembru početi realizacija tog projekta, koji je trogodišnji, a vrednost mu je 20 miliona evra.

Radojičić je podsetio da je u prethodne četiri godine napravljeno 80 kilometara biciklističkih staza i da se planira da u naredne četiri godine bude napravljeno najmanje još 120 kilometara, a možda i 200 kilometara.

Odgovarajući na pitanje o tome kako će se te promene odraziti na ekologiju, gradonačelnik je rekao da ceo svet trenutno brine o klimatskim promenenama i ekologiji, da i u Beogradu i Srbiji svest o tome raste, što je vrlo značajno i što će se odraziti na taj način što će se racionalnije koristiti automobili i više koristiti obnovljivi izvori energije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Slaba kiša

Trenutna temperatura 19°C

Slaba kiša

Četvrtak
Pljusak i grmljavina

Max: 23°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana