Radojičić: Grad Beograd u petak počinje dezinfekciju i ulaza stambenih zgrada Beoinfo

Objavljeno: 01.04.2020. 15:32 Izmenjeno: 01.04.2020. 15:32

Cilj je da se što pre krene sa čišćenjem svih površina na kojima se prema do sada dostupnim podacima Svetske zdravstvene organizacije može zadržati virus Kovid-19, kao što su stepenište, zajedničke prostorije, gelenderi, liftovi, zvona i drugo, istakao je komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Gradski štab za vanredne situacije usvojio je naredbu po kojoj se opštinskim štabovima nalaže da organizuju distribuciju sredstva za dezinfekciju na bazi hlora skupštinama stanara u stambenim zgradama.

Gradonačelniik Beograda je objasnio da će Grad Beograd obezbediti dovoljnu količinu sredstva za dezinfekciju ulaza, dok će opštinski štabovi za vanredne situacije odrediti mesta za distribuciju i pozvati upravnike zgrada da preuzmu kako neophodna sredstva, tako i detaljno stručno uputstvo za postupanje.

– U skladu sa uputstvom, radiće se u određeno doba dana i uz poštovanje svih epidemioloških mera i mera zaštite lica koja će sprovoditi čišćenje, a o svakom postupku će se voditi evidencija – rekao je Radojičić i dodao da će ova sredstva biti dostupna od petka.

Uporedo sa ovom aktivnošću, opštinskim štabovima za vanredne situacije naloženo je da na najefikasniji način angažuju kapacitete privrednih subjekata koji se bave higijenskim tretiranjem površina u ulazima zgrada, u cilju dodatne zaštite stanovništva. Takođe, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju sprovodiće po stambenim zgrada svoj godišnji program deratizacije, kako ne bi došlo do potencijalnog umnožavanja prenosioca i pojava koje bi pogoršale epidemiološku situaciju. Prilikom deratizacije, sprovodiće se i profesionalna dezinfekcija u ulazima stambenih zgrada.

Gradonačelnik Radojičić je danas obišao prostorije Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, gde će se od petka raditi PCR testiranje Kovid-19 uzoraka.

– U toku su završne pripreme, preostalo je da se sutra izvrši obuka, kako bi se laboratorija Zavoda stavila na raspolaganje republičkim organima vanrednog stanja i time uvećali ukupni kapaciteti za analizu testova. Republički krizni štab je organizovao masovno testiranje i analizu, a Grad Beograd i na ovaj način daje svoj doprinos zajedničkim naporima u sprovođenju aktivnih mera za što brže suzbijanje epidemije – rekao je gradonačelnik.

Radojičić je istakao da je Zavod za biocide i medicinsku ekologiju ustanova koja u borbi protiv virusa korona ima najzahtevniji posao, da dezinfikuje prostore od vitalnog značaja, kao što su domovi zdravlja, ustanove socijalne zaštite, vozila gradskog prevoza, saniteti Hitne pomoći i drugo.

– Posetom sam želeo da im pružim podršku za vršenje dodatne aktivnosti koja ih očekuje, kao i da se kao gradonačelnik i lekar uverim da će od petka sve biti spremno i bezbedno za vršenje testiranja – rekao je gradonačelnik Beograda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana