Radojičić: Beograd zajednički činimo zdravijim, zelenijim i lepšim Beoinfo

Objavljeno: 12.07.2018. 20:47 Izmenjeno: 14.07.2018. 12:02

Završna svečanost povodom 16. akcije „Za zeleniji Beograd”, održana je u JKP „Zelenilo Beograd” na Malom Kalemegdanu. Tom prilikom gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je dodelio nagrade i zahvalnice pojedincima koji su uređenjem balkona, dvorišta i zelenih površina dali doprinos zdravijem, zelenijem i lepšem Beogradu.

foto Beoinfo

Gradonačelnik Radojičić je istakao da je dodela priznanja za najlepše zelene površine dobra prilika da se društvena svest o značaju očuvanja životne sredine što više proširi.

– U Beogradu postoji sjajna energija i y njemu žive divni ljudi, a oni koje danas nagrađujemo su doprineli svojim veštinama da za sve nas grad bude još lepši. Hvala vam što od vaših dvorišta i balkona pravite divne zelene oaze u kojima svi uživamo. Moja je vizija da Beograd bude još zeleniji i čistiji tako da će Grad Beograd i njegovo rukovodstvo insistirati na tome, ali i dati svoj puni doprinos da taj cilj bude dostignut. „Zelenilo Beograd” je značajno doprinelo da Beograd danas izgleda lepše, oni su nosioci novih inicijativa i mi ćemo zajedno raditi na tome da njihove ideje budu realizovane u skoroj budućnosti – kazao je gradonačelnik Zoran Radojičić.

Generalni direktor JKP „Zelenilo Beograd” Slobodan Stanojević je podsetio da je za ovo gradsko preduzeće protekla godina bila najuspešnija godina do sada, što se najbolje vidi na primeru parka Ušće.

– Ušće je najveći park u ovom delu Evrope i ima zaista mnogo sadržaja i mnogo korisnika. Tu su sportski i rekreativni tereni, atletska i biciklistička staza, dečja igrališta, avantura parkovi i svi su ti sadržaji veoma dobro posećeni. Ponosni smo i na akciju „Za zeleni Beograd”, koja je pre 16 godina počela sa jednom opštinom i nekoliko učesnika, a danas došla do deset opština sa više od 500 učesnika. Širimo ideju o neophodnosti očuvanja životne sredine i to će biti naša misija i ubuduće – kazao je Stanojević.

Cilj ove akcije je razvijanje pozitivnog odnosa prema zelenilu i cveću kod građana, uz istovremenu motivaciju da u pozitivnoj konkurenciji, za izbor najlepših prostora unaprede stanje svog neposrednog okruženja. Zbog sve većeg interesovanja, od 2015.godine,  umesto pet kategorija, akcija sada ima sedam kategorija takmičenja za koje su danas dodeljene nagrade i to: najlepša zelena površina oko stambene zgrade, najlepši balkon, najlepša zelena površina ispred poslovnih objekata, najlepše školsko dvorište, najleše zelenilo oko predškolske ustanove, najlepše uređeno zelenilo ugostiteljskog objekta i najlepša okućnica.

U kategoriji najlepše zelene površine oko stambenog objekta, prvo mesto je  osvojila Stambena zajednica Karađorđeva 11, Opština Zemun, a u kategoriji najlepši balkon prvo mesto je osvojila Jasmina Tošović, Milutina Glavičkog 3, Opština Palilula. U kategoriji Najlepša zelena površina ugostiteljskog objekta prvo mesto osvojio je  Restoran „Franš” na Opštini Savski venac, a za najlepša zelena površina oko poslovnog prostora žiri je nagradio „ Energogroup d.o.o.”, Neznanog junaka br. 7 sa Savskg venca. U kategoriji najlepše uređeno školsko dvorište prvo mesto je osvojila Poljoprivredna škola PKB, ulica Pančevački put 39 sa Palilule, a za najlepše uređeno dvorište predškolske ustanove nagrađen je čukarički vrtić „ Gorica”. U kategoriji najlepša okućnica prvo mesto osvojila je Gordana Lukić, Vojvode Putnika 20, sa Savskog venca.

Specijalne nagrade osvojili su:  Siniša Stefanović, Pančićeva 8 za krovnu terasu na teritoriji Starog grada, a za unutrašnje dvorište zgrade, nagrađena je Stambena zajednica Molerova 17 na opštini Vračar.

Manifestaciji na Malom Kalemegdanu su prisustvovali članovi Gradskog veća, gradski sekretari i drugi predstavnici Gradske uprave, predsednici gradskih opština, direktori gradskih javnih i komunalnih preduzeća i brojni građani.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 8°C

Oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana